Kijktip - Robert teelt biogranen voor lokaal brood en bier

04.05.2022
Robert Lisart Screenshot2
In categorie

In Rebecq, een dorp in Waals-Brabant, verbouwt Robert Lisart zijn biologische granen uitsluitend voor lokale bestemmingen. Robert kiest voor het Biogarantie Belgium-label omdat hij een stapje verder wil gaan met lokale herkomst en eerlijke prijs. “In Lot is een brouwerij die bier maakt van onze gerst, een molenaar in Tollembeek gebruikt onze tarwe om er brood van te maken en een biologisch geitenhouder komt hier zijn voeder voor de dieren halen. Zo werken we dus heel lokaal en bouwen we samenwerkingen uit waar alle partijen wel bij varen.”  


In Rebecq, een dorp niet ver van Saintes, verbouwt Robert Lisart biologische granen van oude, bijzondere rassen en verschillende soorten groenten, waaronder ook bonen, erwten en aardappelen in een ruime vruchtwisseling. Bio kiezen betekent voor Robert werken aan de biodiversiteit op het land. Al sinds 2012 is hij omgeschakeld naar biologische landbouw.

Robert probeert het contact met de burgers te herstellen. “Weinig mensen uit onze buurt beseffen dat er een link is tussen hun wekelijkse boodschappen en het werk dat ik als boer op mijn veld verricht. Als je kiest voor een landbouw waarin chemische gewasbescherming wordt gebruikt, dan krijg je producten op je bord die niet ‘clean’ zijn. Bovendien breng je schadelijke stoffen in je directe omgeving. Eigenlijk ondervind je dus twee keer een nadelig effect.”

"Als je kiest voor een landbouw waarin chemische gewasbescherming wordt gebruikt, dan krijg je producten op je bord die niet ‘clean’ zijn en breng je schadelijke stoffen in je directe omgeving. Eigenlijk ondervind je dus twee keer een nadelig effect.”

Van graan tot brood, bier… 

Zo lokaal mogelijk werken maakt ook deel uit van zijn bedrijfsvoering. “We telen onze granen uitsluitend voor lokale bestemmingen. In Lot is een brouwerij die bier maakt van onze gerst. In Tollembeek is er een molenaar die onze tarwe gebruikt om brood van te maken. Tot slot is hier vlakbij in Hennuyères ook nog een geitenhouder die wintergerst en triticale komt kopen als voeder voor zijn dieren. Zo werken we dus heel lokaal en bouwen we samenwerkingen uit waar alle partijen wel bij varen.”

“Waarom zouden we verder kijken als we vlakbij verwerkers hebben die lekkere producten maken en voldoende lokale klanten die deze producten willen kopen? Door lokaal te werken kan ik het verbruik van diesel voor een wagenpark dat compleet nutteloos is vermijden. Uiteindelijk zijn we op die manier allemaal winnaars.”

“Ik kies als bioboer voor het Biogarantie Belgium-label omdat het mij aanspoort om voor al mijn activiteiten en samenwerkingen op de boerderij 100% voor bio te kiezen."

Biogarantie Belgium

Robert werkt onder het Biogarantie Belgium-label, dat Belgisch biolabel zet sterker in op lokale herkomst en eerlijke prijs. “Ik kies als bioboer voor het Biogarantie Belgium-label omdat het mij aanspoort om voor al mijn activiteiten en samenwerkingen op de boerderij 100% voor bio te kiezen. Zo staat Biogarantie Belgium voor een volledige omschakeling naar het omarmen van alle principes van bio en een radicale verandering die positief is." Lees meer over Biogarantie Belgium.

“Als mensen vaker voor bio kiezen en lokaal eten, dan zal er een nieuwe wind gaan waaien. Als de vraag toeneemt, dan kunnen meer boeren de stap naar bio zetten. Zo zullen we stap voor stap terrein winnen op weg naar een schonere leefomgeving.”

Robert Lisart Eindpancarte
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.