Kijktip - Robert teelt biogranen voor lokaal brood en bier
In Rebecq, een dorp in Waals-Brabant, verbouwt Robert Lisart zijn biologische granen uitsluitend voor lokale bestemmingen. Robert kiest voor het Biogarantie Belgium-label omdat hij een stapje verder wil gaan met lokale herkomst en eerlijke prijs. “In Lot is een brouwerij die bier maakt van onze gerst, een molenaar in Tollembeek gebruikt onze tarwe om er brood van te maken en een biologisch geitenhouder komt hier zijn voeder voor de dieren halen. Zo werken we dus heel lokaal en bouwen we samenwerkingen uit waar alle partijen wel bij varen.”
In Rebecq, een dorp niet ver van Saintes, verbouwt Robert Lisart biologische granen van oude, bijzondere rassen en verschillende soorten groenten, waaronder ook bonen, erwten en aardappelen in een ruime vruchtwisseling. Bio kiezen betekent voor Robert werken aan de biodiversiteit op het land. Al sinds 2012 is hij omgeschakeld naar biologische landbouw.
Robert probeert het contact met de burgers te herstellen. “Weinig mensen uit onze buurt beseffen dat er een link is tussen hun wekelijkse boodschappen en het werk dat ik als boer op mijn veld verricht. Als je kiest voor een landbouw waarin chemische gewasbescherming wordt gebruikt, dan krijg je producten op je bord die niet ‘clean’ zijn. Bovendien breng je schadelijke stoffen in je directe omgeving. Eigenlijk ondervind je dus twee keer een nadelig effect.”
"Als je kiest voor een landbouw waarin chemische gewasbescherming wordt gebruikt, dan krijg je producten op je bord die niet ‘clean’ zijn en breng je schadelijke stoffen in je directe omgeving. Eigenlijk ondervind je dus twee keer een nadelig effect.”
Van graan tot brood, bier…
Zo lokaal mogelijk werken maakt ook deel uit van zijn bedrijfsvoering. “We telen onze granen uitsluitend voor lokale bestemmingen. In Lot is een brouwerij die bier maakt van onze gerst. In Tollembeek is er een molenaar die onze tarwe gebruikt om brood van te maken. Tot slot is hier vlakbij in Hennuyères ook nog een geitenhouder die wintergerst en triticale komt kopen als voeder voor zijn dieren. Zo werken we dus heel lokaal en bouwen we samenwerkingen uit waar alle partijen wel bij varen.”
“Waarom zouden we verder kijken als we vlakbij verwerkers hebben die lekkere producten maken en voldoende lokale klanten die deze producten willen kopen? Door lokaal te werken kan ik het verbruik van diesel voor een wagenpark dat compleet nutteloos is vermijden. Uiteindelijk zijn we op die manier allemaal winnaars.”
“Ik kies als bioboer voor het Biogarantie Belgium-label omdat het mij aanspoort om voor al mijn activiteiten en samenwerkingen op de boerderij 100% voor bio te kiezen."
Biogarantie Belgium
Robert werkt onder het Biogarantie Belgium-label, dat Belgisch biolabel zet sterker in op lokale herkomst en eerlijke prijs. “Ik kies als bioboer voor het Biogarantie Belgium-label omdat het mij aanspoort om voor al mijn activiteiten en samenwerkingen op de boerderij 100% voor bio te kiezen. Zo staat Biogarantie Belgium voor een volledige omschakeling naar het omarmen van alle principes van bio en een radicale verandering die positief is." Lees meer over Biogarantie Belgium.
“Als mensen vaker voor bio kiezen en lokaal eten, dan zal er een nieuwe wind gaan waaien. Als de vraag toeneemt, dan kunnen meer boeren de stap naar bio zetten. Zo zullen we stap voor stap terrein winnen op weg naar een schonere leefomgeving.”