Kijktip - Staveshof: "Bart is ambtenaar én bioboer"

23.11.2018
20181121 Staveshof
Foto: Aivo

Ambtenaar en bioboer: het is een combinatie die Bart al enkele jaren maakt. In Opwijk maakt hij van zijn hobby zijn (bij)beroep en bouwt met zijn vrouw Roselien 'Staveshof' uit waar de kippen mogen scharrelen en schapen mogen grazen tussen de fruitbomen. 


Ambtenaar en bioboer


Sinds jaren zijn Bart Van der Straeten en zijn vrouw Roselien gebeten door de landbouwmicrobe. Bart werkt als ambtenaar op het Departement Landbouw en Visserij. Ondanks de leuke projecten die hij daar opvolgt, bleef de drang om buiten te zijn en met de handen te werken aanwezig. Zijn vrouw Roselien studeerde bio-ingenieur landbouwkunde en deed onderzoek naar het dierenwelzijn van onder meer melkgeiten en vleeskippen. 

In 2015 hebben ze de stap gezet om naast hun dagdagelijkse job, te starten met het uitbouwen van een landbouwbedrijf. Bart: “De beslissing nemen om van start te gaan was niet zo moeilijk, maar de weg ernaartoe was wel uitdagend: we wilden een financieel plan waar we 100% achter konden staan en dat economisch rendabel was.” 

Al van kleins af aan bracht Bart veel tijd door op het landbouwbedrijf van zijn grootvader, Staves. Het is op die gronden dat het Staveshof van start ging. De omschakeling van de gronden naar bio volgde vrijwel meteen. Sinds september dit jaar zijn het grootste deel van het fruit, vleesproducten, groenten en aardappelen er biologisch te verkrijgen. 

“De beslissing om bioboer te worden was niet zo moeilijk, de weg ernaartoe uitdagend”

Fruitbomen, kippen schapen 

Bart: “We zijn destijds begonnen met schapen, met kippen en met hoogstamkersen -en appels. Dat is dan uitgebreid. We hebben daar dan ook aardappelen bij gezet, en pompoenen. Ondertussen hebben we 14 hectare extra fruit om te bewerken.”

Ondanks de onmiskenbare voordelen van hoogstamboomgaarden qua smaak, sterkte en natuurwaarde, is de aanplant van een nieuwe boomgaard vaak economisch zeer moeilijk. Daarom hebben we voor een deel van onze boomgaarden hoogstammen en laagstammen door elkaar gezet. Bart: “De laagstammen zorgen voor een snelle opstart van de fruitproductie. Na 12 tot 15 jaar, wanneer de hoogstammen in volle productie komen, worden deze laagstammen verwijderd en blijven enkel de hoogstambomen over en kunnen deze tot wel 100 jaar worden.”

In de percelen met laagstam houden ze ook vrije-uitloopkippen. In de percelen met enkel hoogstambomen worden aardappels en voederbieten geteeld en grazen de Belgische Houtlandschapen, een oud ras met een goede vleeskwaliteit.  Zo wordt alle oppervlakte tweemaal benut.

Bekijk het filmpje over Staveshof: 

Staveshof

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.