​Kinowaburger verkozen tot favoriete biologische veggieproduct

24.02.2017
5 Kinowa Lveb
De Kinowaburger van la vie est belle

Afgelopen week kon je stemmen op je favoriete biologische veggieproduct. De winnaar is de unieke Kinowaburger, gemaakt met Belgisch geteelde quinoa, van La vie est belle. De Faux Gras® de GAIA, het bekende diervriendelijke én plantaardige alternatief voor foie gras, komt op de tweede plaats en de krokante Spinazieburger van De Paddestoel sluit de top 3 af.


Lokaal, plantaardig, ecologisch, lekker... bio heeft vele troeven! Bio biedt een verrassend aanbod voor vegetariërs, veganisten of mensen die gewoon eens vlees, vis of zuivel willen vervangen. Om dat in de kijker te zetten, organiseerde BioForum Vlaanderen de verkiezing van het favoriete biologische veggieproduct.

Enthousiaste winnaar

Stefaan Deraeve van het West-Vlaamse bedrijf La vie est belle is enorm trots dat zijn product er als winnaar uitkomt: "Yes, we can! Ik ben er heel blij mee, dit product verdient het ook. De Kinowaburger is niet alleen erg lekker, maar hij is ook gemaakt met lokale teelten en dus de vrucht van onze goeie contacten met lokale boeren. Ook zit deze burger bomvol voedingswaarden. Dus dit product zit wat mij betreft prachtig in balans."

(Lees ook het interview met Stefaan Deraeve via de link onderaan)

Waarom?

Deze verkiezing kon rekenen op heel wat enthousiasme bij het publiek: 1.851 mensen brachten hun stem uit! De 5 winnaars van een Verrassend Veggiepakket zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gebracht.

De consument kon bij het stemmen één of meerdere eigenschappen kiezen om zijn keuze te motiveren: smaak, gezondheid, lokale ingrediënten, milieuvriendelijk en een toekomstgericht verhaal. Opvallend is dat smaak de belangrijkste troef is waarom mensen een bioproduct verkiezen, gevolgd door gezondheid en milieuvriendelijkheid.

Winnaars

Twaalf producenten meldden zich aan voor de verkiezing met heel uiteenlopende producten. Het verhaal achter elk product werd voorgesteld aan de consument.

 • De winnaar met 382 stemmen is de Kinowaburger, een unieke burger van Belgische quinoa, met rode biet en superfoods zoals chiazaad en hennepzaad, van bioburgerproducent La vie est belle.
 • De Faux Gras® de GAIA, het bekende diervriendelijke én plantaardige alternatief voor foie gras, staat op de tweede plaats met 321 stemmen.
 • De krokante Spinazieburger van De Paddestoel eindigt op de derde plaats met 267 stemmen.

De winnaar: Kinowaburger

Het hoofdbestanddeel van de vegetarische Kinowaburger is quinoa, een Zuid-Amerikaanse plant uit de Andes. Naast Belgische quinoa bevat de burger ook gepeld hennepzaad, rode biet, gepelde amandelen, chiazaad, zoete miso en edelgistvlokken. Deze ingrediënten dragen niet alleen bij aan een heerlijke volle smaak maar beantwoorden tevens aan de dagelijkse behoefte aan gezonde voedingsstoffen. Door in korte ketens samen te werken met lokale bioboeren slaagt producent La vie est belle erin om de ecologische voetafdruk enorm te beperken.

Tweede plaats: Faux Gras® de GAIA

Ook bij de nummers twee én drie waren de volle smaak én het toekomstgericht verhaal een belangrijke troef. Het plantaardig en diervriendelijk alternatief voor foie gras Faux Gras® de GAIA werd, naast het voorkomen van dierenleed, ook geselecteerd omwille van zijn smaak en het milieuvriendelijke karakter. Het heeft een verfijnde, smeuïge smaak met truffel, champagne en specerijen.

Derde plaats: Spinazieburger van de Paddestoel

De Spinazieburger van De Paddestoel sluit de top 3 af. Het is een heerlijk krokante groenteburger boordevol spinazie (43%) met veel vitaminen en mineralen. De vlotte beschikbaarheid in zowel de biowinkel als de biosupermarkt en de volle smaak bleken duidelijk een winnende combinatie.

De eindstand ziet er als volgt uit:

 1. Kinowaburger - La vie est belle
 2. Faux Gras® de GAIA
 3. Spinazieburger - De Paddestoel
 4. Vegetarische lasagne - 2bio
 5. Hummus - De Hobbit
 6. Falafel met rode biet - Delhaize
 7. Rice Drink Original - Lima
 8. Kikkererwten - BioShop
 9. Kikkererwtenpaté - Abinda
 10. Ontpelde hennepzaden - Hemp-Food
 11. Yofu Vanille - Provamel
 12. Basmati rijstdrink - Alice Nero

Dit weekend: Kook, proef en geniet!

Nog drie dagen loopt de biocampagneweek Verrassend Veggie. Ook dit weekend ontdek je de troeven van bio aan de hand van kookworkshops en proeverijen. Tot en met zondag 26 februari kan je nog deelnemen aan gezellige kookworkshops met plantaardige bio-ingrediënten en proeverijen in de biowinkels om jezelf te overtuigen van de kwaliteiten van bio.

Raadpleeg de biokalender met workshops en activiteiten en proeverijen en promo-acties!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.