Landwijzer stelt nieuwe lichting afgestudeerde boeren voor
Afgelopen weekend vierde het opleidingscentrum Landwijzer feest. Vijfentwintig laatstejaarscursisten zijn geslaagd, en verwezenlijken de komende jaren hopelijk hun droom als bioboer of bioboerin. Ontdek hun duurzaam innoverende projecten: een mobiele kaasmakerij, biologische bloementeelt, een zorgboerderij met koeien en schapen, een generatietuin...
Het is erg mooi om te zien hoe een nieuwe generatie bioboeren klaarstaat met veel inspirerende projecten. Boer of boerin worden is geen evidente weg: je moet toegang krijgen tot betaalbare grond, een leefbaar inkomen uit je bedrijf zien te halen... "Deze nieuwe boeren tonen dat het kan, al is het hard werken. Velen onder hen hebben een concreet project of staan al midden in de realisatie ervan. Ze vormen een belangrijke bijdrage in de groei van het aantal biologische bedrijven in Vlaanderen," aldus het Landwijzer-team.
Lokale melk en kaas
Voor Dominique Joos betekent de start van een mobiele kaasmakerij een opstap om zich verder te verdiepen in het kaasmaken en om in de landbouw te stappen zonder startkapitaal. "Het is geen eindpunt … Mijn droom om echt te boeren blijft, want ik hou enorm van het werken met dieren en het melken," aldus Dominique.
Boerendochter Sarah Michels wil het ouderlijke bedrijf verderzetten met een 50-tal melkkoeien op een agro-ecologische wijze met zorg voor de natuur van de koe, de bodem en kringlopen. De melk wordt zo lokaal mogelijk afgezet.
Bio snijbloemen
Opvallend zijn ook de vele initiatieven met lokale seizoensgebonden, biologisch geteelde snijbloemen. Rosette Hendrix focust op verkoop aan floristen en eventplanners. Marieke De Vos richt zich op zelfoogst en boeketabonnementen. Yamina Eddyani start een tuin waar mensen zelf komen plukken.
Zorg staat centraal
Bi Verbraecken droomt van een zorgboerderij waar sociale inclusie van mensen en het houden van koeien en schapen voor vleespakketten centraal staat. Dat wilt Bi in samenwerking met Jan Valckx realiseren die op zijn bedrijf streeft naar mooie en productieve voedsellandschappen waarin bomen en struiken (opnieuw) een volwaardige plaats innemen.
Anne Martens verbindt huidige en toekomstige generaties, tussen veld en bord. Zo ontstaat de generatietuin: een landbouwpark waar iedereen welkom is.
In hun brochure toont Landwijzer een momentopname van waar de afgestudeerde boeren nu staan en welke plannen ze de eerstkomende jaren willen waarmaken.