Monsanto Tribunaal start deze week
Multinational Monsanto is al langer een doorn in het oog van tal van ngo’s en natuurbewegingen. De culminatie hiervan is het Internationale Monsanto Tribunaal van 14 tot 16 oktober in Den Haag. De organisatoren willen vijf vooraanstaande internationale rechters laten beoordelen of Monsanto schuldig is aan misdrijven tegen de natuur en tegen de menselijkheid en aan ecocide. De initiatiefnemers zijn van oordeel dat de fusie tussen Bayer en Monsanto een extra impuls zal geven aan het Tribunaal.
Vijf internationaal bekende rechters zullen 30 getuigen en experten uit 5 continenten aanhoren. Het doel van het Tribunaal is om een juridisch advies te geven over de milieu- en gezondheidsschade die multinational Monsanto met zijn producten heeft veroorzaakt. Monsanto is de belangrijkste producent van genetisch gemanipuleerd zaad en van Roundup, een pesticide tegen onkruid op basis van glyfosaat (een chemische fosforverbinding). Een negatief advies zou een extra stimulans betekenen om de misdaad 'Ecocide' in het internationale strafrecht op te nemen.
Critici van Monsanto zeggen dat het bedrijf de menselijke en ecologische schade door haar producten kan negeren en haar schadelijke activiteiten kan verderzetten dankzij een systematische verhullingsstrategie -- door met toezichthouders en overheden te lobbyen, door leugens en corruptie, door pseudo-wetenschappelijke studies aan te vragen, en door onafhankelijke wetenschappers onder druk te zetten.
Fusie Bayer - Monsanto wordt kritisch bekeken
Inmiddels raakte half september bekend dat de reuzen Bayer en Monsanto een fusie zullen aangaan. Vandaag gebruiken bijna alle landbouwers in ons land producten van Bayer of Monsanto.BioForum Vlaanderen heeft geen goed oog in deze fusie. “Boeren zullen nog meer aan autonomie inboeten. Maar wat het meeste zorgen baart, is de evolutie naar nog minder teelten en nog minder diversiteit”, zegt directeur Lieve Vercauteren.
BioForum vreest dat er door deze concentratie van toeleveringsbedrijven minder rassen en meer monocultuur zal ontstaan. “Het is nu al niet makkelijk om zaden voor kleinere teelten te vinden, hetzelfde geldt voor biozaden”, aldus Vercauteren. “Gangbare boeren krijgen een totaalpakket waarbij gezegd wordt wat ze moeten zaaien en wat en wanneer ze moeten sproeien. Er wordt geen beroep meer gedaan op vakkennis, ook niet op wat de boer graag doet, terwijl zelfstandig werken en keuzes maken, verbonden met de aarde en met dieren, net datgene is wat landbouw voor veel mensen aantrekkelijk maakt."
Ook in het kader van de klimaatverandering vindt BioForum deze fusie een verkeerde keuze. “De natuur is een zeer complex systeem dat vanuit zichzelf zeer veerkrachtig is. Dat moet je maximaal bevorderen en herstellen. Dat doe je door ervoor te zorgen dat de bodemvruchtbaarheid en de genetische diversiteit zoveel mogelijk behouden blijven. Dan bied je ook mogelijke oplossingen om in te spelen op de klimaatverandering. De natuur heeft de meeste troeven in zich om daarop te antwoorden,” aldus Lieve Vercauteren.
Voedsel Anders - hoe het anders kan
Hoe groter de spelers worden, hoe moeilijker het is om er een alternatief tegenover te plaatsen, merkt BioForum Vlaanderen nog op. De organisatie maakt samen met een vijftiental andere deel uit van Voedsel Anders, een beweging die de kaart trekt van agro-ecologie. “Wij vertrekken van een samenhang in een agro-ecologisch systeem waarbij grond, dier, plant, mens en natuur invloed hebben op elkaar. Terwijl Monsanto en Bayer, en bij uitbreiding de moderne landbouw, eigenlijk vertrekt van een opdeling en per onderdeel een oplossing vindt”, klinkt het.
Bron: Vilt.be/Belga/De Tijd
Meer info: http://www.monsanto-tribunal.org/