Doe mee aan de publieksbevraging: zeg neen tegen ggo-maïs

12.02.2019
20190129 Zeg Neen Ggomais
Foto: Fian
In categorie

In Wetteren wordt opnieuw een veld aangelegd met mais die genetisch gemanipuleerd werd. Doe snel mee aan de publieksraadpleging door de overheid en geef aan waarom je ggo's geen goed idee vindt.


Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) plantte vorig jaar een GGO-maïs veld aan zonder daarvoor de wettelijk geldende procedures te volgen. De overheid kneep daarbij niet alleen een oogje dicht, maar moedigde het VIB er zelfs toe aan. Nadat het Europese Hof besliste dat ook voor nieuwe GGOs de bestaande wetgeving gevolgd moet worden, werd het veld snel geregulariseerd.

Dit jaar wil het VIB opnieuw een veld aanleggen met GGO-mais die via de CRISPR/Cas9 techniek genetisch gemanipuleerd werd in Wetteren. De overheid organiseert daarover een publieksraadpleging.

Wil je ook een signaal geven dat je GGOs nog steeds geen goed idee vindt? Je kan nog tot vrijdag 15 februari deelnemen aan de bevraging door het bezwaarschrift in te vullen (selecteer bovenaan taal 'Nederlands') via deze link .

Hulp bij het invullen?

  • Fian Belgium maakte een voorbeeld bezwaarschrift op. De antwoorden in bijlage kan je naar believen aanpassen of kopiëren.
  • De antwoordvelden zijn beperkt tot slechts 3000 tekens per antwoord. Je kan daarom je antwoorden ook in de antwoordenvelden invullen “zie bijlage” en het word-document volledig toevoegen. Of jouw antwoorden per mail sturen naar: apf.ConsulOGM@health.belgium.be
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.