Ontdek community supported agriculture tijdens openvelddag

13.09.2022
Header Biomijnnatuur Csaopenvelddag
Foto: CSA netwerk Vlaanderen
In categorie

Tussen boer en consument gaapt er vandaag vaak veel afstand, maar daar willen deze CSA-bioboerderijen verandering in brengen. Op zondag 18 september zwaaien heel wat CSA-boeren hun poorten, hekjes en staldeuren voor je open. Kom ruiken, proeven en maak alvast een dagje laagdrempelig kennis met wat 'landbouw gedragen door een gemeenschap' voor jou kan betekenen.


De landbouw staat vandaag voor grote uitdagingen en heel wat boeren zijn naarstig op zoek naar een manier om een eerlijk loon te verdienen met hun harde werk. Een van de antwoorden op de uitdagingen is Community Supported Agriculture (CSA). Daarbij wordt elke consument aandeelhouder van de boerderij en krijgt hij in ruil een jaar lang verse producten. Die zijn meestal biologisch of soms nog in omschakeling naar bio. Meestal betekent CSA dat je zelf groenten, fruit, bloemen... gaat oogsten, maar soms kan je ook een wekelijks pakket afhalen. 

Beleef deze bioboerderijen:

Vandaag zijn er al meer dan 12.000 deelnemers aangesloten bij zo'n 70 boerderijen in Vlaanderen en Brussel. In België ging de eerste CSA in 2007 van start, dat was ‘Het Open Veld’ in Leuven. In 2009 volgde het Wijveld nabij Gent en werd ook het CSA-netwerk opgericht. 

Deze meer dan 25 bioboerderijen doen komend weekend mee aan de openvelddag:

* in omschakeling naar bio

Het meest recente overzicht van alle deelnemende boerderijen is te vinden op de website van het CSA-netwerk.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.