“Naar de boer gaan kost meer tijd dan naar de winkel gaan, maar je krijgt er veel voor terug."

24.03.2022
De Witte Beek 3411
Bij CSA De Witte Beek in Bierbeek gaan Monique, Evy en vele anderen regelmatig zelf hun groenten oogsten op het veld omwille van de smaak, omdat het lokaal bio is, voor de variatie en versheid... Foto: Julie Feyaerts voor De Witte Beek 

“Ja, het kost meer tijd dan naar de winkel gaan maar het feit dat het bio is, dat het lokaal groeit, altijd seizoensgroenten zijn en dat we geen verpakkingsafval hebben is ook al veel waard.” Jan, Monique, Luc, Evy en anderen delen hun ervaringen op de CSA-boerderij. Voor het nieuwe oogstseizoen zijn er nog plaatsen voor extra deelnemers! Misschien jij wel?


Community Supported Agriculture (CSA) is een landbouwmodel dat jaarlijks een mooie groei kent. Consumenten verenigen zich in een community en werken samen met de boer aan duurzame landbouw. Voor de CSA -boerderijen onder de koepel van het CSA-Netwerk Vlaanderen gebeurt dit via een voorafbetaling. Kristel De Wever, coördinator van het CSA-Netwerk legt het principe uit: “Wie lid wordt van een CSA-boerderij, koopt een oogstaandeel. Door een jaarlijks engagement, financieel en sociaal, zet je in op jouw gezondheid en die van milieu en bodem. De boer kan met zekerheid gaan telen en jij krijgt daar tijdens het jaar de vruchten van, allemaal recht van ’t veld, in pakket of zelf geplukt.”

In 2019 waren er binnen het CSA-Netwerk 55 CSA-boerderijen, goed voor meer dan 9 000 consumenten (de deelnemers). Dat aantal groeide in 2021 naar 65 boerderijen met om en bij de 12 000 deelnemers. Dit jaar kwamen daar nog eens 11 nieuwe boerderijen bij. 

Het nieuwe seizoen start binnenkort, dat is het moment om kennis te maken met de boeren en in te schrijven. Om je te inspireren vertellen enkele CSA-klanten je hieronder wat aansluiten bij de boerderij concreet voor hen betekent. 

Jan, de Molenkouter in Lievegem: "Voor onze kinderen is het ook erg leerrijk. Ze leren nieuwe smaken appreciëren en kijken nu ook naar de herkomst van groenten en fruit als we naar de supermarkt gaan."

Nieuwe smaken appreciëren

Jan (45) en Marieke (43) gingen enkele jaren geleden voor het eerst samen met hun kinderen Noor en Jef tomaten plukken op het veld van de Molenkouter in Lievegem. Dat was zo’n smaakverschil met de exemplaren die zij in het warenhuis kopen dat ze meteen aansloten voor een wekelijks groentepakket, recht van het veld. 

Jan: “Boer Gert is een vriend. Dat hij zijn droom met hart en ziel probeert te verwezenlijken willen we graag ondersteunen. Soms zitten er in het pakket groenten die we voordien niet kenden, maar dat vinden we net leuk. Voor onze kinderen is het ook erg leerrijk. Ze staan meer stil bij waar onze groenten vandaan komen, leren nieuwe smaken appreciëren en kijken nu ook naar de herkomst van groenten en fruit als we naar de supermarkt gaan.”

“Naast onze groenten hebben we ook een ei-abonnement. Zo krijgen we telkens kakelverse eieren van kippen die écht vrij loslopen en gezond eten. In de supermarkt hebben we daar toch twijfels bij. We willen dat de overheid kleinschalige lokale initiatieven zoals Molenkouter nog beter ondersteunt, want eigenlijk zouden we met z’n allen meer die weg moeten inslaan, niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor onze planeet.”

Monique, De Witte Beek in Bierbeek: "Wij wonen vlakbij - een ritje naar het vers groenteveld is zo gedaan. Waar ik enorm van geniet zijn de leuke, spontane babbels met wie toevallig dan ook op het veld is.”
De Witte Beek 3481 © Monique bij De Witte Beek in Bierbeek

Spontane babbels op het veld

 Bij CSA De Witte Beek in Bierbeek gaan Monique en Evy regelmatig zelf hun groenten oogsten op het veld. Monique: “Wij wonen vlakbij - een ritje naar het vers groenteveld is zo gedaan. Zo hebben we altijd inspiratievolle ideetjes om lekker te koken en te genieten van de versheid en variatie. Waar ik ook enorm van geniet zijn de leuke, spontane babbels met wie toevallig dan ook op het veld is. En de jaarlijkse openveldfeesten - voor groot en klein - zijn bijzonder warm en deugddoend!”

Evy: "We hebben allemaal wel veel bijgeleerd, dat was leuk. En, ja, het kost meer tijd dan naar de winkel gaan maar het feit dat het bio is, dat het lokaal groeit, altijd seizoensgroenten zijn en we geen verpakkingsafval hebben zijn ook al veel waard. Ik vind ook persoonlijk dat het veel voldoening geeft om zelf geoogste groenten te wassen en klaar te maken en het feit dat de jongens er zoveel proeven en bijleren is alleen maar bonus. Wij zijn enthousiast en schreven dit jaar opnieuw in."

Luc: "Dat boer Koen een correcte vergoeding krijgt voor zijn geleverde werk vinden we vanzelfsprekend. Komt daar nog bij dat de groenten qua versheid en smaak van een betere kwaliteit zijn.”

Eerlijke vergoeding voor de boer

Luc (56) en Katleen (50) uit Kampenhout alsook Bea (62) en Joël (58) uit Elewijt ervaren hun CSA de Plukheyde niet alleen als boerderij, maar ook als community van ruim 90 gezinnen. Via een flexibel pakkettensysteem bestellen ze online wekelijks groenten, kruiden en in het seizoen zelfs ook aardbeien. 

Bea: “Als deelnemers op het veld van boer Koen ervaren wij dat groenten telen een intensieve, tijdrovende job is, waarbij de oogst afhankelijk is van de natuur. We hebben al verschillende mensen uit onze omgeving laten kennismaken met dit concept. Voor de korte keten werkt mond-tot-mond uiteindelijk vaak het beste.”

Luc: “Groenten uit de supermarkt zijn het eindproduct van een keten die deels los staat van de natuur, wat ons vragen doet stellen over de kwaliteit. Dat boer Koen een correcte vergoeding krijgt voor zijn geleverde werk vinden we vanzelfsprekend. Komt daar nog bij dat de groenten qua versheid en smaak van een betere kwaliteit zijn, en dat maakt dat de prijs voor ons van ondergeschikt belang is.”

Kopen bij de bioboer, (n)iets voor mij?

Voor wie in de korte keten bio wil kopen zijn er veel mogelijkheden: een abonnement, CSA via zelfoogst of pakketten, aankopen bij de hoevewinkel... Vind de afhaalpunten goed voor een (twee)wekelijks groentepakket of een (twee)wekelijks fruitpakket.

Surf naar www.csa-netwerk.be en ontdek de CSA-boerderijen in jouw buurt.

De Witte Beek 2783 © De Witte Beek in Bierbeek
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.