“Onze clementines hebben naast een heerlijke smaak, ook een sterk herkomstverhaal”

02.12.2021
Portret Food Hub Mandarijnen Jose
Foto: The Food Hub - teler Jose Aguar

Nog een aantal nachtjes slapen en het is zover, de Sint komt! In de bio-voedingswinkels van The Food Hub brengt hij niet enkel chocolade of speculaas, maar ook mandarijntjes. “Onze sappige ‘Mioro’ clementines worden speciaal voor de Sint geoogst, en ze hebben apart van een heerlijke smaak ook een sterk en transparant herkomstverhaal,” vertelt Jef Van Beeck. 


Vanaf het begin van het seizoen, eind oktober, liggen de eerste mandarijnen in de rekken bij de bio-voedingswinkels van The Food Hub en ze merken dat hun klanten daar echt naar uitkijken. In hun filialen in Molenbeek en Leuven bieden ze 100% bioproducten aan, waarvoor ze direct samenwerken met meer dan 80 kleinschalige tot middelgrote producenten in België en Europa. Op deze manier kunnen ze tot een prijs komen die eerlijk is voor iedereen en waar iedereen beter van wordt. Ook aan transparantie wordt veel belang gehecht.

“De sappige ‘Mioro’ clementines die je nu in onze rekken vindt komen van coöperatieve AIGUA CLARA en ze zijn speciaal voor de Sint geoogst door de Spaanse boer Jose Aguar,” vertelt verantwoordelijke Jef Van Beeck. “Onze mandarijntjes bestellen we rechtstreeks bij hem en apart van een heerlijke smaak, hebben ze ook een sterk en transparant herkomstverhaal.” 

Jef Van Beeck, The Food Hub: "De sappige ‘Mioro’ clementines kopen we rechtstreeks aan bij de coöperatieve AIGUA CLARA en ze zijn speciaal voor de Sint geoogst door onze Spaanse boer Jose."

Boer Jose en zijn boomgaarden

Boer Jose Aguar teelt clementines van de ‘Mioro’-variëteit, ook wel Capola genoemd, op een oppervlakte van 2,37 hectare. Zijn boerderij is gevestigd in de Spaanse regio Ribera Alta, aan de oevers van de rivier Júcar. In deze regio die bekend staat als ‘wieg van de sinaasappel’ ofwel ‘El Cressol de la Taronja’ worden al sinds de 19e eeuw zoete citrusvruchten verbouwd. Het is een plaats waar de orografie van het land van nature beschermt tegen slecht weer, dat vaak ernstige schade aanricht. 

Na een carrière van meer dan tien jaar als landbouwkundig ingenieur kocht Jose in 2015 zijn eigen boerderij om al zijn opgedane kennis in de praktijk te brengen. Tijdens zijn eerste stappen als boer koos hij meteen voor bio. “Biologische teelt is de beste manier om landbouw te bedrijven en het milieu te beschermen. De interactie tussen onze citrusbomen en hun omgeving gebeurt op een haast ‘symbiotische’ manier, waardoor het verbruik van (chemische) middelen van buitenaf wordt geminimaliseerd om dichter bij het functioneren van de natuur zelf te komen.” 

Er heerst het perfecte klimaat om biologisch te telen, en de clementines zijn dit seizoen van heel goede kwaliteit, grootte en smaak. “In de zomer is het warm geweest met soms zware regenval op korte tijd. Dankzij de ligging van onze boomgaard en het type bodem zijn dergelijke regenbuien altijd gunstig, omdat ze geen overstromingen veroorzaken en de omliggende bergen beschermen tegen incidentele hagelbuien.”

Citrusteler Jose: "Onze samenwerking  met de coöperatie Aigua Clara geeft ons de gemoedsrust dat het werk achter onze clementines de moeite waard is geweest. Een eerlijke prijs krijgen voor de hele keten is tegenwoordig geen sinecure."
Portret Food Hub Mandarijnen Jose2

Eerlijke prijs dankzij coöperatie 

Jose verkoopt zijn mandarijnen niet zelf, maar werkt hiervoor samen met de coöperatie Aigua Clara die al vele jaren rechtstreeks leveren aan de Food Hub. “Het idee is dat onze eindconsument weet dat er achter elke mandarijn die ze eten een verhaal te vertellen is, waarin de kleine producenten die met zorg een kwaliteitsproduct maken de belangrijkste troef zijn. Dit geeft ons de gemoedsrust dat het werk achter onze clementines de moeite waard is geweest. Een eerlijke prijs krijgen voor de hele keten is tegenwoordig geen sinecure.”

Ken jij het verschil tussen beide soorten? Een clementine is een pitloze variant van de mandarijn. Mandarijnen zijn eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten van vruchten. Een 'normale' mandarijn heeft dus een andere smaak en bevat wel pitjes.

Sint en Piet in de winkels

In de winkels van The Food Hub verkopen ze naast biologische mandarijntjes natuurlijk ook  andere bioproducten gericht op het Sinterklaasfeest: chocolade Sint & Piet-figuurtjes, worteltjes voor het paard Slecht-Weer-Vandaag, speculaas, marsepein, … Al deze producten zijn gegeerd. Wat extra fruit kan, naast al die Sint-zoetigheid, in elk geval geen kwaad. 

Wie komend weekend een winkelbezoekje plant, kan met zijn kinderen ook deelnemen aan de kleuractie. “Sint & Piet komen niet persoonlijk op bezoek, maar ze brachten ons wel tekeningen om in te kleuren. Wanneer je kind zijn ingekleurde tekening terugbrengt, dan trakteren op een mandarijntje en speculoos,” vertelt Jef.  

Check het adres en de openingsuren van deze biowinkels in de Biopunten.

Voor meer informatie over het aanbod: The Food Hub Wholesale wholesale@thefoodhub.be of The Food Hub (winkel Leuven) manu@thefoodhub.be

Bron: eigen berichtgeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.