Ook tuinbouwscholen schakelen om naar bio

14.11.2017
Ten Doorn Biogroenten
Biogroenten te koop bij tuinbouwschool Ten Doorn

Recent maakte College ten Doorn (Eeklo) bekend dat het van start gaat met een bioperceel. Daarmee volgt de school het goede voorbeeld van andere tuinbouwscholen als het PITO in Stabroek of het Bernardustechnicum in Volkegem. Ook de tuinbouwschool van Melle zal in 2018 een perceel omschakelen naar bio. 


Een gangbaar veld wordt niet op één week tijd een biologisch veld – daarvoor is meer tijd nodig. Ook de tuinbouwschool van College ten Doorn werkte enkele jaren aan de omschakeling van een klassiek tuinbouwperceel naar een bioperceel. 

Die omschakeling is inmiddels afgerond. Het grootste deel van de groenten die rond de serre geteeld worden, is nu officieel biologisch gecertificeerd, zodat de groenten ook echt als ‘biologisch' verkocht kunnen worden. De school plaatst een didactisch bord bij het veld dat meer uitleg geeft over de manier van werken.

Het is fijn dat scholieren al op jonge leeftijd kennismaken met de biologische productiewijze en zo een bewuste keuze kunnen maken als ze later zelf een bedrijf opstarten. 

Kennis over bio kan volgens ons niet vroeg genoeg beginnen, en daarom wordt er vanuit de biosector gestart met een ‘lerend netwerk’ voor secundaire landbouwscholen, waarin leraren onderling kennis kunnen uitwisselen over bio. Het initiatief voor dit netwerk gaat uit van de werkgroep ‘Bio in onderwijs’ van het Departement Landbouw en van Landwijzer.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.