Pano: van de goedkoopste naar minder en betere kip

27.01.2022
Ashampoo Snap Donderdag 27 Januari 2022 10H44M32S 001
Foto: afbeelding uit Pano-reportage. 

Pano onderzocht in ‘De goedkoopste kip’ hoe gezond een standaard vleeskip is, die op amper zes weken slachtrijp is. Goedkoper blijkt vooral te betekenen dat er ingeboet wordt op dierenwelzijn. Door Belgisch én bio te kopen, kies je voor de hoogste garantie op een verantwoord product waarbij meer kippen een beter leven krijgen.


Kippenvlees was nooit populairder, maar veel van het vlees in supermarkten is te vinden tegen bodemprijzen. Pano onderzoekt in zijn reportage wie de prijs betaalt voor deze ‘race to the bottom’. Als eerste is dat de klassieke kippenhouder. Die moet door dalende marges en concurrentie van goedkoop kippenvlees uit het buitenland  blijven uitbreiden om het hoofd boven water te houden. Dat heeft ook gevolgen voor de kippen zelf. De focus op efficiëntie leidt tot vetgemeste plofkippen die door een te snelle groei ernstige welzijnsproblemen hebben.

Meer dan 80% van de kippen die we kopen in de supermarkt leven slechts 6 weken. Op die korte tijd groeit zo’n kip tot 2,6 à 2,8 kilogram. Ze ontwikkelt ook een onevenredig dikke borstspier: de befaamde kipfilet. In de uitzending getuigt Frank Tuyttens, expert dierenwelzijn bij het ILVO, dat de snelle groei van de kippen zeker gevolgen heeft voor het dierenwelzijn. Hij bevestigt onder andere dat veel vleeskippen mank lopen en dat er door voetzoolletsels en andere aandoeningen meer antibiotica moet worden toegediend aan de kuikens. 

"Voor ons als biologische sector is het duidelijk dat minder maar beter kippenvlees eten de meest duurzame oplossing is. Daar is nog veel mogelijk, want vandaag is maar 1,1 procent van de kip die we in de supermarkt kopen biologisch."

De hoogste garantie met bio

Voor ons als biologische sector is het duidelijk dat minder maar beter kippenvlees eten de meest duurzame oplossing is. Daar is nog veel mogelijk, want vandaag is maar 1,1 procent van de kip die we in de supermarkt kopen biologisch. Door Belgisch én bio te kopen, kies je voor de hoogste garantie op een verantwoord product waarbij meer kippen een beter leven krijgen.

Ter vergelijking: biologische kippen hebben toegang tot een buitenuitloop waar ze vrij kunnen scharrelen, en ze worden minstens 71 dagen oud. Er is natuurlijk daglicht aanwezig in de stal en ook daar hebben ze genoeg leefruimte. De dichtheid in de biologische stal ligt op maximaal 21 kg/m². De biologische criteria zijn dus ook strenger dan de ‘striktere’ normen (max 30 kg/m²) voor het dierenwelzijn uit het 'Better Chicken Commitment', een welzijnscharter dat meer en meer supermarkten ondertekenen. 

Ook biologische legkippen hebben in België een beter leven dan niet-biologische legkippen: ook zij hebben toegang tot een vrije uitloop en ze krijgen meer ruimte in de stal. Die extra ruimte zorgt er wel voor dat het meer kost om biologisch vlees en eieren te produceren. Daarom zijn deze producten ook duurder. 

Het is positief dat Pano mensen bewust probeert te maken van wat ze eten. Uit de reportage blijkt dat de meeste supermarktklanten meer willen betalen als ze de garantie hebben dat de kippen een beter leven krijgen. Dat stemt ons hoopvol. Wie weet leggen deze mensen volgende keer een smakelijke biokip in hun winkelkar. 

De Pano-reportage kan je gratis bekijken via de website van VRT NWS.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.