Portret: Bioboerin Geertje houdt van de band tussen boer en consument
‘Mensen willen terug weten en voelen waar hun eten vandaan komt. Ik vind de band tussen boer en consument zo belangrijk. Lokaal bio is vers en van het seizoen, die pure smaak proef je,' vertelt bioboerin Geertje Stoffels. In dit portret vertelt ze over haar beroep als bioboerin.
Begonnen in IJsland
'Ik koos voor biolandbouw nadat ik in IJsland op een extensief melkveebedrijf had geholpen. Daar wist ik meteen: dit wil ik ook doen. Tijdens mijn opleiding biolandbouw bij Landwijzer ontmoette ik mijn echtgenoot Bert. Samen zochten we na de opleiding naar grond. Die vonden we in 2005 in Mal, vlakbij Tongeren. We zagen de boerderij, mooi gelegen in de vruchtbare leemgrond van het Haspengouws heuvelland, en waren meteen verkocht. Vlakbij de dorpskern ook, een ideale ontmoetingsplek voor klanten.'
De Krekel en de Mier
'Mensen willen terug weten en voelen waar hun eten vandaan komt. Ik vind de band tussen boer en consument heel belangrijk. In onze hoevewinkel De Krekel en de Mier kwamen in het begin vooral overtuigde bioconsumenten over de vloer. We organiseerden een open velddag voor mensen uit het dorp. Het veld lag er die dag prachtig bij, er waren hapjes en veel zon. Zo groeide ons bedrijf op een heel spontane manier, met ineens vijftig klanten bij voor het wekelijks groentepakket.'
Vers en lekker
'Ik sta in de winkel en ontferm mij over de abonnementen, terwijl mijn man zorgt voor de teelten en veel op markten staat. We namen een stabiele klantenkring van vier wekelijkse marktkramen over van een Waalse partner - Wallonië ligt in onze achtertuin. Daardoor is onze afzet verzekerd en kunnen we ook groenten en fruit verkopen van andere, jonge telers. De klanten op de markt in Tongeren zijn vaak eerst wat terughoudend, ze kennen bio niet goed. We kunnen hen wel overtuigen met kwaliteit, versheid en smaak. Die radijsjes en appeltjes van bij ons hebben ze niet bij dat andere kraampje en dus kopen ze die van ons. De week nadien komen ze steevast terug en kopen zelfs iets extra: ‘zeg, die appeltjes waren zo lekker’. Kunnen we daarnaast ook nog vertellen over lokaal en biologisch werken, dan is dat mooi meegenomen.'
Creatieve onkruidbestrijding
'Bij de biologische teeltmethode mag je geen chemisch-synthetische onkruidbestrijding gebruiken, dus moet je op een mechanische manier onkruid wieden. Voor deze specifieke functie bestaan er weinig geschikte en betaalbare machines, al zeker niet voor kleinschalige bedrijven. Gelukkig is mijn man erg handig én gepassioneerd om oplossingen te vinden. Hij bouwt tweedehands landbouwmachines om zodat wij de tijdrovende onkruidbestrijding machinaal kunnen doen in plaats van met hand en schoffel.
We willen als kleinschalige boerderij en verkooppunt voeling houden met onze eigen gewassen, maar we hoeven het niet allemaal zelf te doen. We zoeken nog een tuinier die als vennoot in onze coöperatie mee instapt om de hele teelt voor zich te nemen. Wij hebben ervaring en infrastructuur, maar we hebben handen tekort. We willen met onze coöperatie Aardevol naar een transparant bedrijf waar iedereen eerlijk zijn boterham kan verdienen.'
‘Bioboeren uit de streek leveren aan ons en wij verkopen hun verse groenten en fruit. Zo maken we een lokale markt in een korte keten en tegen een correcte prijs’
'We verkopen onze eigen groenten en die van een tiental beginnende bioboeren uit de streek. We weten hoe moeilijk het is om als starter een rendabele klantenkring uit te breiden en willen hen dus helpen met het creëren van afzet tegen een correcte prijs. Er zitten heel bijzondere variëteiten van groenten en fruit tussen.'
Aromatisch en uitgesproken
'Met evenveel trots verkoop ik de witte kolen van De Nieuwe Winning, de bijzondere variëteiten van Au Rythme des Saisons, als de aardperen van ons eigen veld. Het draait voor mij heel sterk om trots zijn op je product. Als onze eigen venkel, rechtstreeks van het veld, in onze hoevewinkel ligt, kun je de sterk aromatische geur een eind weg nog ruiken. Daar zit vers en voedzaam leven in. Sinds kort leveren we aan een restaurant in Tongeren, die zijn helemaal weg van onze aardperen omdat die zo uitgesproken van smaak zijn. Lokaal bio is vol en puur van smaak. Dat verschil proef je.'
‘Mensen die veel bio eten, hebben vaak een fijn ontwikkelde smaakzin’
'Je kunt bio zien als een lastenboek of als iets waarmee je meerwaarde kunt creëren. Bio draait ook om smaakbeleving. Ik weet nog hoe verwonderd ik was over de smaakbeleving van de mensen tijdens mijn opleiding bij Landwijzer. Mensen die veel bio eten, lijken te beschikken over een fijn ontwikkelde smaakzin. Intussen hoef ik niet meer voor hen onder te doen! Wie leeft volgens de seizoenen en zo lokaal mogelijk eet, staat dichter bij de fundamenten van het leven. Voor mij draait bio om die levenswijze.'
Mensen samenbrengen
'Naast het persoonlijk contact in de winkel, communiceer ik met mijn klanten via een wekelijkse nieuwsbrief, sociale media, contact met mijn klanten, maar ik wil veel verder gaan. Wat ik heel leuk zou vinden, is bijvoorbeeld de mooie binnenkoer opknappen en er een zomerterras uitbaten. Met biologische brunch en op zondagnamiddag een stukje taart of een ijsje kunnen we mensen van heel verschillende groepen, jonge gezinnen en ouderen, samenbrengen. In de schuur zouden we de hoevewinkel verder kunnen uitbreiden tot een polyvalente ruimte waarin ik een keuken heb om workshops te organiseren.'
‘Ik vind dat mensen op bejaarde leeftijd nog van betekenis kunnen zijn in de gemeenschap’'Ik heb veel affiniteit met bejaarden en mensen met een beperking die net niet alleen kunnen wonen. Ouderen kunnen nog van grote betekenis zijn voor de gemeenschap en via onze activiteiten op de boerderij zou ik hen meer kunnen betrekken… plannen genoeg dus!'
Bioboerderij Aardevol verkoopt op de markten en aan huis.
Meer info: Bioboerderij Aardevol