De Blauwe Spie: "Contact met anderen is erg waardevol"
In de Westhoek ligt al meer dan 30 jaar de biodynamische boerderij De Blauwe Spie. Vader Johan en zoon Mattias telen er in totaal zo’n 80 soorten groenten en kruiden op 2 hectare. Johan: “We verkopen via korte keten en dan is zo’n divers aanbod gewoon nodig.”
In 2010 stapte Mattias mee in het bedrijf. Voordien deed Johan een groot deel van het werk op zijn eentje: het land bewerken, verkopen op de markt en de groente- en fruitpakketten verdelen. Johan: “Met mijn spirituele achtergrond werkte ik vooral in de diepte. Ik was minder bezig met wat daarbuiten gebeurde.”
Samen iets opbouwen
Mattias heeft de deuren van de Blauwe Spie meer opengezet: “De tijden zijn veranderd: netwerken is erg belangrijk geworden. Contact met anderen is sowieso erg waardevol.” Nieuwe ideeën kregen vorm onder impuls van Mattias. Zo werkte hij een aanbod uit voor restaurants: “Ik heb een grote liefde voor koken. Chef-koks kunnen bij ons terecht voor een variëteit aan eetbare bloemen, tomaten enzovoort. Kortom producten waarmee ze kunnen uitpakken.”
Mattias geniet van dat contact met de gastronomische wereld, zeker als de kok in kwestie niet alleen naar de smaak kijkt, maar ook de landbouwprincipes doorgrondt. “Door hen te tonen hoe we werken, krijgen ze er ook meer waardering voor. Dat is ook voor ons een meerwaarde, want dat verhaal nemen ze dan mee naar hun restaurant.”
Het is de combinatie van Johans ervaring met Mattias’ vernieuwingsdrang dat de Blauwe Spie draaiende houdt. Johan is blij dat zijn zoon vooruit wil, al geeft hij toe dat loslaten voor hem soms een uitdaging is. Mattias: “Ik wil bijvoorbeeld meer inzetten op mechanisatie. Voor mijn vader hoeft dat niet, omdat hij het nooit zo heeft gedaan.”
Mattias: "Ik toon chef-koks graag hoe we werken, dan krijgen ze er ook meer waardering voor."
Verbondenheid
Over één ding zijn ze het sowieso eens: de biologisch-dynamische aanpak. De Blauwe Spie is namelijk één van het handvol biologische landbouwbedrijven in Vlaanderen die werkt volgens het Demeterlabel.
Ze scharen zich graag achter het strenge lastenboek met zijn focus op de bodem. Biodynamische landbouw gaat nog veel dieper dan dat. Johan gebruikt graag de term verbondenheid: “Die verbondenheid tussen alles is moeilijker in een lastenboek te gieten, maar het is wel de essentie. De aandacht daarvoor en de intentie waarmee je als boer iets doet, zorgt voor smaakvolle, kwalitatieve producten.”
Mattias heeft nog veel plannen. “Ik wil de sterktes van ons bedrijf verder uitbouwen. Groeien in de diepte, maar ook in productie en oppervlakte.” Tegelijkertijd wil hij ook ruimte creëren voor andere partners. “Zoals mijn vader het deed op zijn eentje, dat hoeft voor mij niet. Ik wil ook tijd voor mijn gezin.”
Sowieso vindt Mattias dat samenwerken de toekomst is. “Laten we niet allemaal op onze eilandjes boeren, maar samen iets opbouwen. Dat is in mijn ogen een grotere prestatie dan je eigen bedrijf draaiende houden.” Johan voegt eraan toe: “Ook dat is verbondenheid.”
Johan: "Die verbondenheid tussen alles is moeilijker in een lastenboek te gieten, maar het is wel de essentie."