De Blauwe Spie: "Contact met anderen is erg waardevol"

01.07.2018
20160615 De Blauwe Spie Hoofdfoto
Astrid Agemans voor BioForum Vlaanderen
In categorie

In de Westhoek ligt al meer dan 30 jaar de biodynamische boerderij De Blauwe Spie. Vader Johan en zoon Mattias telen er in totaal zo’n 80 soorten groenten en kruiden op 2 hectare. Johan: “We verkopen via korte keten en dan is zo’n divers aanbod gewoon nodig.” 


In 2010 stapte Mattias mee in het bedrijf. Voordien deed Johan een groot deel van het werk op zijn eentje: het land bewerken, verkopen op de markt en de groente- en fruitpakketten verdelen. Johan: “Met mijn spirituele achtergrond werkte ik vooral in de diepte. Ik was minder bezig met wat daarbuiten gebeurde.”

Samen iets opbouwen

Mattias heeft de deuren van de Blauwe Spie meer opengezet: “De tijden zijn veranderd: netwerken is erg belangrijk geworden. Contact met anderen is sowieso erg waardevol.” Nieuwe ideeën kregen vorm onder impuls van Mattias. Zo werkte hij een aanbod uit voor restaurants: “Ik heb een grote liefde voor koken. Chef-koks kunnen bij ons terecht voor een variëteit aan eetbare bloemen, tomaten enzovoort. Kortom producten waarmee ze kunnen uitpakken.”

Mattias geniet van dat contact met de gastronomische wereld, zeker als de kok in kwestie niet alleen naar de smaak kijkt, maar ook de landbouwprincipes doorgrondt. “Door hen te tonen hoe we werken, krijgen ze er ook meer waardering voor. Dat is ook voor ons een meerwaarde, want dat verhaal nemen ze dan mee naar hun restaurant.”

Het is de combinatie van Johans ervaring met Mattias’ vernieuwingsdrang dat de Blauwe Spie draaiende houdt. Johan is blij dat zijn zoon vooruit wil, al geeft hij toe dat loslaten voor hem soms een uitdaging is. Mattias: “Ik wil bijvoorbeeld meer inzetten op mechanisatie. Voor mijn vader hoeft dat niet, omdat hij het nooit zo heeft gedaan.”

Mattias: "Ik toon chef-koks graag hoe we werken, dan krijgen ze er ook meer waardering voor."

201806_BlauweSpie_sfeerfoto2.jpg#asset:95344:centeredColumnHeaderImage

20160615_DeBlauweSpie-sfeerfoto.jpg#asset:95339

Verbondenheid

Over één ding zijn ze het sowieso eens: de biologisch-dynamische aanpak. De Blauwe Spie is namelijk één van het handvol biologische landbouwbedrijven in Vlaanderen die werkt volgens het Demeterlabel.

Ze scharen zich graag achter het strenge lastenboek met zijn focus op de bodem. Biodynamische landbouw gaat nog veel dieper dan dat. Johan gebruikt graag de term verbondenheid: “Die verbondenheid tussen alles is moeilijker in een lastenboek te gieten, maar het is wel de essentie. De aandacht daarvoor en de intentie waarmee je als boer iets doet, zorgt voor smaakvolle, kwalitatieve producten.”

Mattias heeft nog veel plannen. “Ik wil de sterktes van ons bedrijf verder uitbouwen. Groeien in de diepte, maar ook in productie en oppervlakte.” Tegelijkertijd wil hij ook ruimte creëren voor andere partners. “Zoals mijn vader het deed op zijn eentje, dat hoeft voor mij niet. Ik wil ook tijd voor mijn gezin.”

Sowieso vindt Mattias dat samenwerken de toekomst is. “Laten we niet allemaal op onze eilandjes boeren, maar samen iets opbouwen. Dat is in mijn ogen een grotere prestatie dan je eigen bedrijf draaiende houden.” Johan voegt eraan toe: “Ook dat is verbondenheid.”

Johan: "Die verbondenheid tussen alles is moeilijker in een lastenboek te gieten, maar het is wel de essentie."

201806_BlauweSpie_sfeerfoto.jpg#asset:95343:centeredColumnHeaderImage

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.