Portret Fabrizio & Friends: Van zoete pasta als dessert tot vegan kaaskroketten.

15.12.2022
Rs21641 5 Lpr
Fabrizio & Friends is de merknaam achter een bruisend jong voedingsbedrijf in Hoogstraten dat zich op de kaart wil zetten met handgemaakte vegan pasta. - Foto: Astrid Agemans voor BioForum.

Fabrizio & Friends is de merknaam achter een bruisend jong voedingsbedrijf in Hoogstraten dat zich op de kaart wil zetten met handgemaakte vegan pasta. Co-zaakvoerder Joke Sips: “Die Italiaans klinkende naam kozen we omdat we aanvankelijk enkel verse gevulde pasta’s produceerden. Intussen zien we het breder en hebben we in ons assortiment bijvoorbeeld ook zoete pasta, vegan kaaskroketten en zelfs plantaardige alternatieven voor de gekende ricotta, parmigiano en pecorino- kazen.”


Joke Sips kende Stephan Descheemaecker van haar carrière als interim manager. Toen hij haar vroeg of ze zin had om mee in een nieuw voedingsbedrijf te stappen, ging ze enthousiast de uitdaging aan en daaruit ontstond het hippe merk Fabrizio & Friends. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om handgemaakte pasta te produceren voor de horeca. Kort voor de lancering brak echter de coronapandemie uit. We hebben ons daarna geheroriënteerd en mikken sindsdien op verse producten die via winkels tot bij de consument geraken. We hebben toen ook een duidelijke keuze gemaakt voor bio en vegan. Zo konden we ons als klein bedrijf meteen duidelijk profileren.”

Joke Sips: "We staan mee op de werkvloer: productie, inpakken, logistiek, onderhoud, verkoop, productontwikkeling, … We combineren het allemaal.”
Fabrizio Friends Sfeerbeeld1

Innoveren met vegan kaas 

SDS Food is een bedrijf in volle groei, en dat komt met de nodige uitdagingen. Joke: “We doen vandaag nog veel zelf, ook al omdat we nog niet veel medewerkers hebben. Goed personeel vinden is sowieso een uitdaging. We staan dus mee op de werkvloer: productie, inpakken, logistiek, onderhoud, verkoop, productontwikkeling, … We combineren het allemaal.”

Ondanks die drukte blijven ze zoeken naar gaten in de markt. “We willen de markt blijven vernieuwen. Zo wilden we graag een pasta met een plantaardige kaasvulling aanbieden, maar de ingrediënten voor zo’n vulling konden we biologisch niet vinden. Daarom zijn we zelf aan de slag gegaan en ontwikkelden we vegan kazen op basis van cashewnoten. Omdat ook biowinkels hierop zaten te wachten, verkopen we die plantaardige kaasalternatieven nu in aparte potjes.”

"We willen mensen graag laten zien dat je met pasta kan experimenteren. Onze zoete pasta met appel en kaneel is bedoeld om als dessert te presenteren."
Rs21647 11 Lpr

Voor mini's en als dessert

Andere innovatieve producten zijn de kinderpasta’s (met minder vulling en in fantasierijke vormpjes) en hun zoete pasta’s. “Innovatie zien we breder: aan de consument willen we graag laten zien dat je met pasta kan experimenteren. Onze zoete pasta met smaken als appel en kaneel is bedoeld om als dessert te presenteren. Zulke innovaties kunnen bedenken is fijn, al kruipt er ook wel wat energie in om die nieuwe producten kenbaar maken aan het publiek.”

Rs21656 20 Lpr

Trots op afgelegde pad

Door mensen te laten proeven van hun heerlijke producten kunnen ze overtuigd worden. Daarom zijn we ook heel vaak aanwezig op vegan evenementen, beurzen en degustaties.

Vandaag zijn de producten van Fabrizio & Friends te vinden in biologische winkels en in de maaltijdboxen van Marley Spoon. Ze mikken daarnaast nog op supermarkten en zien toch weer potentieel bij horeca. “Bij die laatste is bio wel minder doorslaggevend.”

  Wat Joke en Stephan typeert is hun gedrevenheid. Joke: “We staan nog maar aan het begin van ons traject. Het is fijn, maar van mij mag het sneller gaan. Maar voorlopig ben ik trots op het afgelegde pad.”  

Dit artikel kan je binnenkort ook lezen in ons vakblad Bio Actief.

Fabrizio & Friends maakt de feestmaaltijd extra verrassend met zoete pasta en vegan kaaskroketten. Ga naar ons eindejaarartikel voor meer feesttips.

Rs21653 17 Lpr
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.