De tofste bioproducten voor op het feestmenu en als cadeau

15.12.2022
Happy Birthday 3115764 1920
De leukste bioproducten voor aan de feesttafel of een biologisch geschenk om iemand mee te verrassen? In je lokale bio- of hoevewinkel en via tal van webshops vind je zeker je gading. - Foto: Pixabay

De leukste bioproducten voor aan de feesttafel? Verfrissende drankjes zonder alcohol, feestelijke veggie-hapjes, gourmet van de bioboer, een kaasplank met biokazen... Wat ook je ding is, in bio vind je zeker je gading! Zoek je nog een geschenk om iemand mee te verrassen? Zelfgebakken koekjes en confituur zijn altijd leuk om te krijgen, maar als je minder tijd hebt dan kan je in je lokale bio- of hoevewinkel en via webshops ook leuke biologische geschenken kopen.


1. Lekker (alcoholvrij) klinken

Dankzij deze lekker verfrissende mocktails merk je dat geen alcohol drinken ook reuzefijn kan zijn. In de webshops van Dzjing, Gimber, en Ginger Jack vind je originele gemberdrankjes en ook leuke geschenksets. Wie op zoek is naar bio frisdranken met minder suiker en originele smaken kan ook zijn gading vinden in de lokale biowinkel en via de webshops van onder meer Ferm Kombucha, Oxfam en Simone a Soif. 

Met goed gezelschap en een mooi glaasje biologische wijn of bier in de hand kan je avond niet meer stuk. Met een leuke geschenkmand of fles uit je lokale biowinkel of de webshop van onder meer Biodyvino, Click Organic, Warmenbol, De Plukker en Oxfam kan je heel wat mensen blij maken.  

Geen alcohol drinken kan ook reuzefijn kan zijn: in lokale biowinkels en webshops vind je biologische (fris)dranken met minder suikers en originele smaken.
Dranken Sfeerbeeld2 © Foto's: Dzing en Simone à Soif

2. Feestelijk vegan

Wil je een vegan menu waarvoor je geen uren moet koken? Dan vind je in bio heel gevarieerde producten die je daarbij helpen. De vegan kaaskroketten van Fabrizio & Friends zijn lekker smeuïg en je hebt in een handomdraai een feestelijk voorgerecht op tafel. Probeer ook eens tempeh satés van de Hobbit, portobello met romige vegan shiitakesaus van Pa’lais, een tapasbordje met curry falafel van La Vie est Belle of een wrap van rode biet met Faux Gras® de GAIA. Dit vegetarische alternatief van foie gras kan je misschien wel bekoren, dwangvoederen is in bio sowieso verboden. 

Wil je een vegan menu waarvoor je geen uren moet koken? Dan vind je in bio heel gevarieerde producten die je daarbij helpen.
Vegan Sfeerbeeld3 © Foto's: Toos Vergote - voor Fabrizio and Friends en Pa'lais

3. De perfecte kaasschotel

Met een kaasplankje heb je weinig afwas en kan je gezellig bij je gasten vertoeven. Belgische biokazen bieden je een fijne selectie van de lekkerste koe-, geiten- en schapenkazen, zachte én straffe. Een kant-en-klare bio kaasschotel kan je bestellen bij onder andere het Hinkelspel, de Volle Maan, Damse kaasmakerij, Karditsel en in je lokale biowinkel of bij Bio-Planet. 

Wanneer je dit eindejaar bij Delhaize komt, dan mag de Meule du Plateau-kaas met hooimelk niet op je boodschappenlijstje ontbreken. Dat kaasje wordt gemaakt op basis van eerlijke, faire biomelk die afkomstig is van bioboerderijen die zijn aangesloten bij de Belgische coöperatie Biomilk. Het rantsoen van de koeien bestaat voor meer dan 90% uit hooi en weidegras en die kwaliteit proef je ook. 

Belgische biokazen bieden je een fijne selectie van de lekkerste koe-, geiten- en schapenkazen, zachte én straffe, voor de perfecte kaasplank.
Kaasplank Sfeerbeeld1 © Foto's: Biomilk.be en Karditsel

4. Feestelijk met vlees 

Samen rond het gourmettoestel of rond een kalkoenrollade met kroketjes, gezellig toch? In Vlaanderen worden biologische kalkoenen, kippen en parelhoenen gekweekt. Doordat die vrij naar buiten mogen en hun levenskwaliteit voorop staat, krijg je lekker mals vlees. Er zijn verschillende biologische veehouders waar je rechtstreeks een gourmetschotel, gevogelte en andere specialiteiten kan bestellen. Reserveren kan onder andere bij De Groene boerderij, De Vierklaver, ’t Goed ter Heule, Hoeve Pante, Het Bolhuis, maar ook in sommige biowinkels en bij Bio-Planet.

Kurt Sannen, veehouder bij Het Bolhuis, vertelt: “Speciaal voor de feestdagen maken wij een gourmetschotel met lams- of rundvlees, lamskroon en een côte à l’os van 2 kg. Alle vlees komt van onze eigen dieren die grazen in natuurgebied en 100% biologisch gekweekt worden.”

Bolhuis Sfeerbeeld © Het Bolhuis

5. Kerststronk vol geluk

Als je van traditie houdt, dan mogen een biologische kerststronk, ijstaart of ijspralines niet op je feesttafel ontbreken! Vaak zijn deze ijslekkernijen op basis van biologische koe- of geitenmelk te verkrijgen. Die bestel je bij de Trommelhoeve, De Volle Maan, IJsateljee, ijs René en Niamo ijs of koopt ze bij Bio-Planet en in de biowinkels. De naam kerststronk verwijst trouwens naar een boomstronk die vroeger als heidens gebruik werd opgestookt om geluk te brengen in het nieuwe jaar. Hoe langer de stronk brandde, hoe meer geluk. Vrij vertaald naar nu: hoe lekkerder de buche, hoe gelukkiger we zijn! 😊

Of liever uitpakken met een vegan dessert, dat nét eens anders is? Probeer de zoete pasta van Fabrizio & Friends die gevuld is met appel & kaneel. Benieuwd? Werk zoals in het recept in deze nieuwsbrief af met sinaasappelsiroop en kokosyoghurt en je gasten zullen smullen!

Als je van traditie houdt, dan mag een biologische kerststronk niet op je feesttafel ontbreken! De naam verwijst naar een boomstronk die vroeger als heidens gebruik werd opgestookt om geluk te brengen in het nieuwe jaar.
Dessert Sfeerbeeld4 © Foto's: Ijs René en Toos Vergote voor Fabrizio and Friends

6. Thee, koffie en iets zoets

Nog op zoek naar een fijn geschenk om iemand mee te verrassen? Natuurlijk is het leuk om zelfgebakken koekjes, confituur… uit eigen keuken te geven, maar als je minder tijd hebt kan je ook in de biowinkel of via een webshop leuke geschenken met bioproducten kopen.

De Kleine Theeboom heeft met ‘Kruidige kerst’ een biologische kruidenthee met specerijen en een proefpakket die je laten genieten van een warme kerst. Fans van koffie krijgen graag een feestelijke koffiemélange van Koffie Kàn of Raf Coffee. Dan enkel nog iets zoets? Voor feestelijk verpakte biochocolade met iets extra kan je terecht bij Chocolates from Heaven, Belvas of Oxfam.

Natuurlijk is het leuk om zelfgebakken koekjes, confituur… te geven, maar als je minder tijd hebt kan je in de biowinkel of via tal van webshops leuke geschenken met bio kopen.
Koffietheechoc Sfeerbeeld5 © Foto's: Chocolates from Heaven en De Kleine Theeboom

7. Nog een fijn geschenk? 

Wat geef je iemand die graag wil consuminderen of eigenlijk alles al heeft? Mensen met groene vingers kan je trakteren op een bon voor biologisch plantgoed van Vitale Rassen of Ecoflora of een boek over ecologisch tuinieren of koken van Velt.

Met een Landgenoten-cadeau-aandeel ter waarde van 250 euro kan De Landgenoten zo’n 50 vierkante meter landbouwgrond aankopen en over de generaties heen bestemmen voor biologische landbouw. Je aandeel vertaalt zich dus in een extra stukje gezonde grond waarop bioboeren voor altijd heerlijk voedsel kunnen verbouwen!

Zelfs iemand die alles al heeft, kan je blij maken met natuurlijke verzorgingsproducten die lief zijn voor je huid. In je lokale biowinkel vind je vaak leuke geschenksets met lotions, lippenbalsem... die plasticvrij zijn en gemaakt van 100% biologische ingrediënten. Via de Biopunten vind je de biowinkel in je buurt. 

Bron: Eigen bericht. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.