Portret - Herbafrost: "Biologische kruiden als gezonde smaakmakers"
Biologische kruiden zijn gezonde smaakmakers op jouw biologische diepvriespizza, in allerlei biokazen en biosoepen. Herbafrost werkt nauw samen met Belgische en Nederlandse bioboeren. Hun kruiden worden vrijwel meteen na het oogsten verwerkt en ingevroren.
Verser dan vers
HerbaFrost is een van de marktleiders in het verwerken en invriezen van keukenkruiden. Volgens zaakvoerder Peter Van Asten zijn diepgevroren kruiden een goed alternatief voor verse kruiden. De diepgevroren kruiden benaderen de verse kruiden zeer dicht qua kleur, aroma, textuur en smaak. Ze zijn het hele jaar door beschikbaar.
Peter: "We zijn in 2000 gestart in Hulshout en een jaar later werden de eerste biologische kruiden al verwerkt. In 2004 openden we in Vladslo bij Diksmuide een tweede productiesite. We verwerken zo’n 8000 ton kruiden per jaar. In 2018 was zo’n 2.000 ton daarvan biologisch. De vers geoogste kruiden worden individueel, in zeer korte tijd en op een zeer lage temperatuur diepgevroren. We verwerken zo’n 8000 ton kruiden per jaar. In 2018 was zo’n 2.000 ton daarvan biologisch."
“Een van onze grote troeven is ons divers aanbod: bieslook (in ringen en vlokken), dragon, kervel, koriander, knoflook (teentjes en blokjes), oregano, rozemarijn en ga zo maar door.” Een deel van de grondstoffen wordt aangekocht in Oost-Europa en Italië, maar het merendeel komt van een beperkt aantal Belgische en Nederlandse biobedrijven die zich op deze teelten hebben toegelegd.
"Kruiden zijn een gezond smaakalternatief voor vetten, zout en suikers in bijvoorbeeld diepvriespizza, kazen, soepen... Die trend zal in de toekomst alleen maar groeien.”
Grotendeels van eigen telers
Peter: “We willen een langdurige relatie opbouwen met onze telers. Onze eigen landbouwdeskundigen begeleiden hen in het hele proces. Herbafrost levert het biologisch zaaizaad. Het zaaitijdstip wordt in overleg en in functie van het oogsttijdstip vastgelegd. Belangrijk is de rassenkeuze, die bepalend is voor de smaak en het aroma van de kruiden.”
Biologische kruiden worden geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De onkruidbestrijding gebeurt volledig mechanisch. Peter: “De uiteindelijke oogst mag geen onkruid bevatten. Daarom staan er liefst geen bomen langs de akkerranden, want bladval en schaduw hebben een negatieve invloed op de kwaliteit. We doen per perceel en per lot op verschillende momenten analyses op zware metalen, pesticiden en microbiële contaminanten. De kwaliteitseisen staan beschreven in een lastenboek, zo garanderen we een zuiver eindproduct."
Gezond smaakalternatief
85 procent van de kruiden zijn voor export: “We leveren voornamelijk binnen Europa, maar niet uitsluitend. Onze klanten zijn voornamelijk secundaire verwerkers die de kruiden gebruiken in de bereiding van o.a. diepvriespizza’s, kaas, vleesbereidingen en soep. Kruiden zijn voor verwerkers een belangrijk en gezond smaakalternatief voor vetten, zout en suikers. Die vervangingstrend zal in de toekomst wellicht alleen maar groeien.”
De vraag naar biologische kruiden groeit. Herbafrost gaat daarom actief op zoek naar biologische telers in de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Jeff Van den Vonder, productieverantwoordelijke, legt uit welke biologische teelten men zoekt: "Het gaat met name over biologische basilicum, peterselie, dille, tuinkers en rucola. In mindere mate wordt ook gezocht naar producenten van salie en zuring. Liefst bevinden deze bioboeren zich in de buurt van onze productiesites in Hulshout en Vladslo zodat we de logistiek (uitwisselen van oogstmachines) en de kwaliteit van onze kruiden (snel na oogst verwerken) het beste kunnen garanderen."
Bron: Bio Actief.