Portret Humus: “Onze bodems zijn verarmd, maar ook de manier waarop we eten.”
Gezond voedsel begint bij een levende bodem met veel humus. Op bioboerderij Humus in Zulte telen Marc en Bénédicte oerspelt, linzen, quinoa, gierst en rogge. Marc: “We willen mensen helpen begrijpen dat het hier gaat om een kringloopproces: de bodem voedt de plant, de plant voedt de mens. Via workshops en rondleidingen delen we onze kennis.”
Twintig jaar geleden hebben Marc Verhofstede en Bénédicte Versele samen de stap gezet om een stuk landbouwgrond van 10 hectare in Zulte dat in familie-eigendom was, opnieuw tot leven te brengen. Vandaag telen ze er biologische granen en zaden, onder meer quinoa, oerspelt, linzen, gierst en rogge.
Hun biologische boerderij heet niet toevallig Humus. Zoals hun naam al zegt focussen ze op het in harmonie krijgen van een levende bodem met veel humus. Bénédicte: “We willen mensen bewust maken van de bodem als orgaan dat mens, plant en dier voedt. Humus betekent aarde, maar het is ook verwant met “mens” en “nederigheid” (in het Engels ‘human’ en ‘humility’, nvdr). Dat is ook de houding die we proberen na te streven. We bezitten de aarde niet, maar we hebben ze in bruikleen. We zijn er om de aarde te beheren en niet om ze te beheersen.”
Bekijk de video. Deel via Facebook
Het proces van composteren
We staan op een perceel met verschillende composthopen. Marc legt gretig uit hoe ze via kwalitatief composteren van een arme grond terug een vruchtbare grond maken. Marc: “Composteren is de nieuwe aarde die zich vormt. Het is een proces van afbraak en opbouw, zoals je een huis opnieuw opbouwt. Organische stoffen als groenafval, stalmest en houtsnippers worden in goed acht weken omgezet en zo maken we onze eigen humusrijke compost.”
Tijdens het composteringsproces gaat Marc regelmatig keren, zuurstof blijven geven en tegelijkertijd geeft hij ook water bij. Marc: “Er zit heel wat temperatuur in die composthopen, temperatuur is een uiting dat er leven is. Goede compost stimuleert de groei van planten, beschermt tegen ziektes en geeft de bodem het vermogen om water op te slaan.”
Marc is bioboer geworden vanuit de overtuiging dat alles begint bij een gezonde bodem. Marc: “Bio is voor ons een evidentie omdat je samenwerkt met het leven, zowel boven als onder de grond. We scheppen de ideale omstandigheden voor de planten en voor de micro-organismen in de bodem zodat alles tot zijn recht kan komen. Zo ontstaat orde en schepping.”
"Goede compost stimuleert de groei van planten, beschermt tegen ziektes en geeft de bodem het vermogen om water op te slaan."
Verarmde bodems, verarmde voeding
Een deel van hun oogst verkopen Marc en Bénédicte in hun eigen hoevewinkel, en vanaf maart 2021 starten ze met hun eigen webshop om meer mensen te bereiken. Marc: “Voor ons is het belangrijk dat we lokaal voedsel kunnen produceren en dat we contact kunnen maken met de consument. We willen mensen helpen begrijpen dat het hier gaat om een kringloopproces: de ene schakel voedt de andere, de bodem voedt de plant, de plant voedt de mens. Zo bevorderen we een gezonde planeet, maar ook een gezonde voeding.”
Na het oogsten worden de granen en zaden op de boerderij gereinigd, gesorteerd, gepeld en gemalen. Bénédicte: “Niet alleen onze bodems zijn verarmd, maar wij zijn ook als mens verarmd in de manier waarop we eten. Ik vind het belangrijk om te komen tot een puur en voedzaam product, we zijn vergeten dat de graankorrel de basis is van ons voedsel. We kunnen de graankorrels pletten, zodat ze als vlokken gegeten worden. We malen ook granen tot meel zodat onze klanten daarmee het lekkerste brood kunnen maken.”
In 2015 startte Marc als eerste boer in Vlaanderen met de quinoateelt, omdat hij voorstander is van de korte keten. “Het is een voedingsrijk gewas dat vaak wordt ingevoerd vanuit Zuid-Amerika, maar hier gaat het dus om een lokale variëteit die is aangepast aan onze regio.”
"We willen niet alleen een product, maar ook een verhaal brengen. Zolang we het duurzaam doen, hebben we de consument ook echt iets te vertellen."
De boerderij als platform
Marc en Bénédicte zien hun boerderij als een platform om mensen in dat proces te begeleiden. Bénédicte: “We willen niet alleen een product, maar ook een verhaal brengen. Zolang we het duurzaam doen, hebben we de consument ook echt iets te vertellen. We willen onze kennis ook delen, daarom organiseren we allerlei workshops en vormingen. Dat kan gaan over composteren, koken met granen, brood bakken, maar is ook gericht naar professionelen over agroforestry, over technieken als direct inzaaien en werken met groenbedekkers..."
Marc: “Onze hoop voor de toekomst is dat we de kringloopgedachte beter leren begrijpen, en dat we samenwerken met de natuur, want daar liggen al onze oplossingen.”
Gerealiseerd dankzij de steun van:
Praktisch:
De graanproducten kunnen aangekocht worden bij Humus, Zaubeekstraat 227, 9870 Zulte; de hoevewinkel is open op afspraak op tel 09 388 73 29 of via mail : benedicteversele@hotmail.com
Ook verkrijgbaar via onder meer Voedselteams, de Buurderijen, de Vanier-webshop, de winkels van Ohne in Gent, Nevele Aalst en Zonder Meer in Kortrijk, via bioboerderij De Zwaluw en de Zonnekouter …
Meer informatie en webshop (vanaf maart 2021) op www.bio-compost.be