Portret: 'Klanten betalen hun maaltijd volgens gewicht'

22.12.2017
2017 12 Lekker Gec Portret
Foto's: © Kobe Van Looveren
In categorie

Gent heeft met Lekker GEC een honderd procent biologisch restaurant. Klanten stellen zelf hun bord samen en betalen hun maaltijd volgens gewicht. 


Vegan, met kaas bij de spagetti

Gent heeft met Lekker GEC een honderd procent biologisch restaurant. Hun vaste stek, recht tegenover het station van Gent Sint-Pieters, wordt momenteel gerenoveerd. We ontmoeten medewerker Laura in hun tijdelijke onderkomen in het centrum van de stad.

De keuken van Lekker GEC is volledig veganistisch. Laura: “Het doel van Lekker GEC is altijd geweest om vegan toegankelijk te maken." De focus op volledig plantaardige maaltijden betekent volgens Laura niet dat mensen het gevoel krijgen dat ze zichzelf iets ontzeggen. “Het moet ook gewoon lekker zijn. Wij gaan wel op zoek naar alternatieven voor grote merken en hebben dus biologische cola en een ruim assortiment biobieren op de kaart staan. En we maken één uitzondering op onze vegan filosofie: we bieden kaas aan bij de spaghetti.”

"Wij gaan op zoek naar alternatieven voor grote merken en hebben dus biologische cola en een ruim assortiment biobieren op de kaart staan."

Buffet aan miniprijs

In het begin waren we een vzw die volledig draaide op vrijwilligers, maar in 2013 hebben we ervoor gekozen om een coöperatie met sociaal oogmerk (CVBA-SO) te worden. Zo konden we verder groeien en tegelijkertijd onze maatschappelijke rol blijven spelen. Naast onze vaste medewerkers, die ook mee in het bestuur zitten, begeleiden we mensen in het vinden van een plaats op de arbeidsmarkt.”

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt ook doorgetrokken in de rest van de bedrijfsvoering. Zo betalen klanten in Lekker GEC een startprijs van 2 euro voor een warme maaltijd en 1 euro voor een koude maaltijd. Vervolgens scheppen ze zelf op en betalen ze de rest van hun maaltijd volgens gewicht: “We bieden elke dag een buffet aan met minstens zes deelgerechten. Die zijn heel divers, maar samen vormen ze een volwaardige maaltijd. Door mensen zelf hun bord te laten samenstellen, krijg je minder verspilling en een eerlijkere prijs. Het is een concept dat in andere landen zijn nut al bewezen heeft, maar wij waren de eersten die dit in België invoerden.”  

"Door mensen zelf hun bord te laten samenstellen, krijg je minder verspilling en een eerlijkere prijs."
201712 Portret Biotoop 2 Creche

Biologisch en lokaal

De keuze om met gecertificeerde biologische producten te blijven werken kwam door de klanten. Zij vonden dat erg belangrijk. “Door het Biogarantie-certificaat te halen, bewijzen we ook dat we aan hun verwachtingen voldoen.”

“Het aanbod in bio is ruim genoeg en blijft evolueren. Zo zien we steeds meer bulkverpakking, al is dat niet voor elk product beschikbaar. Biologische sojaroom of kappertjes zijn bijvoorbeeld niet te vinden in bulk.” Laura vindt het alleen jammer de certificatie ook betekende dat er geen groenten uit eigen tuin meer gebruikt kunnen worden. “We hebben ook sommige leveranciers die niet gecertificeerd zijn moeten teleurstellen.”

Naast biologisch kijkt Lekker GEC nog naar andere criteria. Laura: “We werken graag met lokale producten, maar ook zonder daarin rigide te zijn. En de seizoenen spelen ook een rol. Voor de aankoop van producten kijken we naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit."

Meer weten: www.lekkergec.com

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.