Portret - Widar: "Niets werkt zo verbindend als samen voedsel produceren.”

10.04.2018
20180410 Portret Dirk Govaerts
Kobe Van Looveren

In 1982 werd in de Kempische gemeente Merksplas de zorggemeenschap Widar opgericht, waar mensen met een matige tot ernstige beperking kunnen wonen en werken. Dirk Govaerts deed er dat eerste jaar stage en is er niet meer weggegaan.


Dirk: “Je kan Widar zien als klein dorp. Mensen met een beperking wonen er in verschillende huizen samen met gezinnen. Overdag gaan ze aan de slag in een van de werkgebieden. Er is een kaasmakerij, een weverij, een bakkerij, een winkel enzovoort. Landbouw is ook zo’n werkgebied. Niet iedereen die hier werkt, woont hier trouwens. Een heel aantal mensen gaan ’s avonds gewoon naar huis.” 

MENS, VOEDSEL, NATUUR

Widar laat zich leiden door de antroposofie van Rudolf Steiner. Die zet de mens centraal in alle domeinen van het leven. Dirk: “Iedereen heeft het recht om te werken, ook mensen die maar moeilijk mee kunnen in de huidige maatschappij. Landbouw is de ideale manier om mensen een zinvolle dagbesteding te geven. Niets werkt zo verbindend als samen voedsel produceren.” 

Widar werkt biodynamisch. Het sociale aspect is enorm belangrijk, daarnaast is er een sterke focus op grondgebondenheid en het sluiten van kringlopen. Dankzij de hulp van natuurgronden van Natuurpunt en Agentschap Natuur & Bos slaagt Widar erin om een gesloten gemengd bedrijf te zijn. Ze doen aan kleinschalige akkerbouw, hebben melkvee, een boomgaard, kleinfruit en een groentetuin. Daarnaast wordt er ook veel werk gemaakt van landschapsontwikkeling. 

"Iedereen heeft het recht om te werken, ook mensen die maar moeilijk mee kunnen in de huidige maatschappij. Landbouw is de ideale manier om mensen een zinvolle dagbesteding te geven."

201804_portret_Widar_sfeerbeeld1.jpg#asset:87048:centeredColumnHeaderImage

BIODYNAMISCH

“Voedsel produceren is niet ons eerste doel. We kijken naar hoe je een bedrijf zo kan vormgeven dat de mens belangrijk wordt. Dat staat haaks op het huidige landbouwmodel, waar vooral grootschaligheid en ver doorgedreven mechanisatie gestimuleerd worden.” 

Een groot deel van de geproduceerde voeding is voor eigen gebruik, maar niet alles. Dirk: “Door een deel van de opbrengsten te verkopen in de winkel vergroot je het contact met de buitenwereld, wat voor de bewoners hier ook belangrijk is. Ook hier weer gaat het om verbinden.” 

De grote uitdaging van de landbouw is volgens Dirk dan ook niet teelttechnisch. “Daar zijn onderzoekers voldoende mee bezig. Wel gaat er te weinig aandacht naar het sociale aspect. Boeren houden maar moeilijk het hoofd boven water. Wij hier op Widar zoeken dan ook naar hoe je landbouw zo kan organiseren dat het gedragen wordt door de maatschappij. ”

"Voedsel produceren is niet ons eerste doel. We kijken naar hoe je een bedrijf zo kan vormgeven dat de mens belangrijk wordt. Dat staat haaks op het huidige landbouwmodel."

In de biodynamische landbouw zit dat sociale aspect ingebakken via de collegiale toetsing. Om de zoveel tijd bezoeken collega’s elkaars bedrijven en vertellen ze waar ze mee bezig zijn. Zo ontstaat er een open gesprek dat mensen helpt om zichzelf als mens te ontwikkelen, waarna ze ook met hun bedrijf stappen vooruit kunnen zetten. 

Tot slot benadrukt Dirk nog eens het belang van landbouw. “Iedereen moet eten. Landbouw kan dus erg verbindend werken. Ons motto is niet voor niets: de landbouw vermenselijken, en mens worden aan de landbouw.”

201804_portret_Widar_sfeerbeeld2.jpg#asset:87049:centeredColumnHeaderImage

Meer info: www.widar.be

Bron: Bio Actief 39, vakblad BioForum Vlaanderen. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.