Portret Zonder Meer: "Een klant leert het pure product kennen "

25.09.2018
20180925 Zonder Meer Sfeerbeeld2
Foto: Sophie Nuytten
In categorie

Boodschappen doen met zo weinig mogelijk verpakking en bio gaan goed samen. In Kortrijk vind je sinds 2017 de verpakkingsvrije biowinkel 'Zonder Meer'. Uitbater Johan Moreels kiest voor bio, lokaal en vegan.


Verstoog, droogwaren in bulk...

Johan Moreels vertelt: “We zijn gestart met een vrij beperkt aanbod droogwaren in silo’s: pasta’s, linzen, granen, …. Als snel kwamen er kruiden, thee en onderhoudsproducten bij. En sinds een paar maanden ook groenten en een verstoog.”

Het grootste deel van het aanbod bij Zonder Meer bestaat uit bulkproducten. Johan: “De afvalberg verminderen, met name plastic, is een belangrijk uitgangspunt. Dat is altijd wel wat zoeken. Het aanbod is enorm toegenomen maar ik merk dat vooral de Nederlandse leveranciers zich hierin specialiseren. Maar dat wil niet zeggen dat we geen verpakte producten in onze assortiment hebben. Zo bieden we ook wijn en bier aan in “normale” verpakking.”

20180925 Zonder Meer Sfeerbeeld3 © Sophie Nuytten

Bio is must

Johan is ook erg overtuigd van het belang van bio: “Bio is voor ons een absolute must. Helaas vinden we nog niet voor elk product een biologische variant. Dat betekent dat je soms ook keuzes moet maken. Zo kiezen we naast bio overwegend voor vegan, maar een goede biologische en veganistische kaas in bulk heb ik nog niet gevonden. We hadden een leverancier die vegan kaas leverde en de stap naar bio wou zetten, maar dat uiteindelijk niet deed. Toen hebben we die kaas ook uit ons assortiment geschrapt.”

“Er zijn in onze winkel nog enkele producten te vinden die niet bio zijn, maar we stimuleren de producenten om bio te worden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze niet bij ons in de rekken blijven liggen.”

Lokaal en sociaal

Verder kiest Zonder Meer waar mogelijk voor lokale producten. Je vindt er onder meer biologische quinoa van Marc Verhofstede, een bioboer uit de buurt. Johan: “Een lokaal product is soms duurder, maar ik kies er bewust voor om geen goedkopere variant naast te plaatsen, want dan haal ik dat mooie aanbod onderuit. Een ander criterium waar we ons in onderscheiden is dat we gaan voor zo onbewerkt mogelijk. Ook de noten zijn niet geroosterd of gezouten. Een klant leert het pure product kennen en kan het naar zijn eigen smaak verwerken.”

Maar niet elk criterium heeft met het product op zich te maken. Zo vindt Johan ook het verhaal achter een product of de sociale aspecten van een bedrijf heel belangrijk. Johan: “We werken voor ons kruidenaanbod samen met de Kruiderie, een onderneming met sociaal oogmerk. En de stoffen zakjes die we hier aanbieden komen van een organisatie die mensen met een handicap tewerkstelt. Ook als handelaar ben ik daar bewust mee bezig, wellicht ook dankzij mijn achtergrond in de jeugdhulp. Daarom werk ik 1 dag per week ook met een vrijwilliger Luc die een verstandelijke beperking heeft. Mijn klanten weten dat en komen zelfs speciaal op die dag om met Luc een babbeltje te slaan.”

Johan vindt het belangrijk dat hij als winkelier niet op een eiland zit: “Het is erg waardevol om in dialoog te gaan met andere winkeliers. Zo zou het geweldig zijn als ook andere winkeliers mensen met een handicap als vrijwilliger zouden laten werken, maar ze zijn bang voor de reacties van klanten. Ik wil ook zeker nog samenzitten met winkels over het verminderen van hun verpakking, maar dan liefst samen met andere verpakkingsvrije winkels of biowinkels. In elk geval vind ik het fijn dat al mijn inspanningen enorm worden gewaardeerd door mijn klanten.”

20180925 Zonder Meer Sfeerbeeld1 © Sophie Nuytten
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.