Rode Duivels eten bio

04.12.2017
Rode Duivelseten Bio
© rca Chef-kok Bartel Dewulf aan het Rode Duivels-buffet

Wat staat er zoal op het menu van een Rode Duivel? Gezonde voeding is een prioriteit voor de spelers van ons Belgisch elftal, maar het belangrijkste daarbij zijn de lokale, biologische ingrediënten. 


Philippe Rosier, de zogeheten Health & Performance Manager van de KBVB, bevestigt dat ze bij de Rode Duivels zoveel mogelijk met biologische producten proberen te werken. 'Je kunt heel lekker eten klaarmaken, maar als je producten niet van een goede kwaliteit zijn, krijg je allerlei rommel binnen', liet hij daarover optekenen in het sportkatern van Knack. 

Dat de ingrediënten daarbij het belangrijkste zijn benadrukt ook Bartel Dewulf, de vaste chef-kok van het nationale elftal, in de krant Het Laatste Nieuws. 'De nadruk van onze menu’s ligt altijd op gezonde voeding, maar het belangrijkste daarbij is voor mij het product. Natuurlijk is een bereiding ook essentieel, maar die zegt niets over de voedzaamheid van een maaltijd. Je kan een goedkope kip die vol water en hormonen zit heerlijk klaarmaken, maar dat wil nog niet zeggen dat je de gezonde voedingsstoffen binnen hebt. Hoe beter je product, hoe beter de gezondheid van wie het eet.'

Zonder ongezonde toevoeging

Om de gezondheid van ons Belgisch elftal te garanderen, kiest de chef-kok daarom bewust voor lokale, biologische producten. 'We streven naar zoveel mogelijk Belgische, biologische producten, zonder hormonen, pesticiden, groeimiddelen of andere ongezonde toevoegingen. Van elk stuk vlees dat we klaarmaken, weten we waar het vandaan komt en hoe die dieren zijn opgegroeid. Zelfs onze scampi’s en gamba’s halen we uit een Belgische kwekerij in Ternat, de enige in ons land die dat doet. Geen diepgevroren vis uit Maleisië vol antibiotica op het bord van ons spelers dus. De keuze van onze groenten stemmen we af op het aanbod van enkele lokale bioboeren. We bellen een tijdje op voorhand met de vraag wat zij binnenkort beschikbaar hebben, en op basis daarvan maken we onze menu.'

Hun keuze is niet verwonderlijk. Het gevarieerde bio-aanbod nodigt uit tot een gezond voedingspatroon. Biologische veetelers zijn - wettelijk verplicht - veel zuiniger met antibiotica. En verwerkende bedrijven die biologische voedingswaren op de markt brengen, mogen slechts gebruik maken van een zeer beperkte lijst additieven en hulpstoffen.

De Rode Duivels krijgen veel verse groenten en fruit, afkomstig van lokale bioboeren.
Rode Duivelseten Bio2

Drie wedstrijdmenu's

Durven professionele stervoetballers wel eens een aanvraag indien voor hun favoriet gerechtje bij de kok? 'We werken altijd met een buffet, niet à la carte volgens waar de spelers zin in hebben,' ontkracht Bartel die sterallures. 'Het voordeel van zo’n buffet is dat de Duivels zelf naar eigen behoefte kunnen kiezen wat ze opscheppen. 

'Ik stel samen met mijn assistent-chef Frédéric de menu’s samen, in overleg met voedingsdeskundigen.' legt Bartel uit. “We hebben drie types menu’s, afhankelijk van de lichamelijke behoeften van de spelers. Eerst en vooral is er het menu op de wedstrijddag zelf. Dat is het saaiste menu, waarin de spelers veel koolhydraten en suiker moeten eten, en weinig vet. Concreet betekent dat: heel veel pasta en weinig rauwe groenten, want die verteren moeilijker. Soms komt daar hoogstens een stukje kip of vette vis bij, maar zeker niks anders van vlees. Het tweede type menu is één dag voor de wedstrijd. Ook dan worden de koolhydraten al opgevoerd en is rood vlees uit den boze, terwijl gevogelte of een stukje kalfsvlees wel kan. Twee dagen voor de match of na de wedstrijd is het menu uitgebreider: dan mag er al eens een varkenshaasje of rundvlees op het menu staan.

'Er wordt veel gezegd en geschreven over onze spelers, maar ik vind het echt een hele leuke ploeg,' besluit Bartels. 'Het zijn allemaal toffe gasten die weten waarmee ze bezig zijn, en ook regelmatig een complimentje komen geven over het eten. Er is respect in twee richtingen, en dat maakt het heel fijn werken,” besluit Bartel.

Bron: Knack en Het Laatste Nieuws

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.