Minister Schauvliege op bezoek bij bio zelfpluktuin Rawijs

29.11.2018
2019 Rawijs Schauvliege
Foto: Rawijs
In categorie

Zelfpluktuin Rawijs heeft deze voormiddag hoog bezoek gekregen: minister Joke Schauvliege (CD&V) kreeg een rondleiding van de serres en besprak er toekomstige steun voor het CSA-netwerk in Vlaanderen. 


Wat vinden de zelfplukkers? 

Schauvliege kreeg van zaakvoerder Alex Floré het volledige gamma te zien. Van Mechelse bloemkool, over pompoen, tot de tomaten. Of beter: tot waar de tomaten in de zomer liggen. In november groeien er geen tomaten in België, en dus éten de deelnemers van het CSA-netwerk ze ook niet. Leven volgens de seizoenen, heet dat.

Dat konden de aanwezige deelnemers bevestigen aan de minister. In Rawijs wandelen ze binnen en buiten, wanneer het hen past. “Ja, ‘vreet’ content”, vertelt Linda Haemerlinck uit Wachtebeke aan minister Schauvliege. De vingers van haar man Roland Kerckhof zijn letterlijk zwart van de aarde. “Je plukt de groenten hier zelf - verser kan gewoon niet. We komen één keer in de week, en alles blijft goed. Het smaakt ook veel beter.” En de keerzijde? De vraag komt niet toevallig van de minister. “Wel, het kost tijd”, aldus Linda. “Ik kan me goed inbeelden dat drukke tweeverdieners niet altijd hun eigen groenten kunnen komen plukken, alles spoelen, enzovoort. Maar het meeste tijd verlies je door alle mensen die je tegenkomt.” 

Minister Schauvliege: “Dit concept brengt de mensen dichter bij de landbouw. Ze krijgen ook meer respect voor het voedsel. Dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Extra steun? 

Door de jaarlijkse voorafbetalingen hebben de landbouwers een vast inkomen, en dekken de deelnemers mee het risico van een slechte oogst. Toch zitten heel wat boeren op hun tandvlees. Naast het normale werk, moeten ze immers ook de zelfoogst praktisch organiseren, én daarnaast het CSA-netwerk op zich runnen. Het was dan ook niet zomaar dat de minister koffie aangeboden kreeg. De landbouwers vragen middelen voor personeel voor het netwerk, en eventueel voor een studiereis. De minister leek alvast niet weigerachtig te staan tegenover de voorstellen. “Dit concept brengt de mensen dichter bij de landbouw. Ze krijgen ook meer respect voor het voedsel. Dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Een blanco cheque, dat kon de minister van landbouw niet beloven. “We hebben een korte nota nodig waarin jullie de structuur, het project en de doelen voorstellen. Dan kunnen we beslissen of en hoeveel wij budgettair kunnen toestaan. Ons spaarvarkentje is niet bodemloos.” Dat de minister misschien ook het spaarvarkentje van Natuur kon aanspreken, klonk al snel. Want was ze daarvan ook geen minister? “Dit gaat om de boeren, ecologie, én gemeenschapsvorming.” De minister lachte eens. “We zullen zien.

Bekijk de reportage op AVS-televisie:

Minister Schauvliege bezoekt Rawijs

bron: Het Nieuwsblad en AVS

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.