Hoe meer biodiversiteit, hoe stabieler de opbrengsten

17.10.2019
20190219 Studie Biodiversiteit Opbrengst
Foto: Kobe Van Looveren, Le Monde des Mille Couleurs
In categorie

Hoe diverser het aantal planten en dieren op landbouwgrond, hoe minder chemische bestrijdingsmiddelen er nodig zijn en hoe hoger de opbrengst, zeggen internationale onderzoekers die data over 1500 stukken landbouwgrond wereldwijd analyseerden.


Begin dit jaar trok de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (afgekort FAO) nog eens aan de alarmbel: de voorbije twintig jaar brengen onze landbouwgronden twintig procent minder op. Volgens de FAO zijn de mensen de dader: we hebben niet genoeg gedaan om de biodiversiteit te beschermen.  

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Würzburg en Eurac Research hebben de voordelen van biodiversiteit voor de landbouw nu nog eens zwart op wit bewezen. De onderzoekers analyseerden onder meer de situatie bij maïsvelden in de Verenigde Staten, koolzaadvelden in het zuiden van Zweden, koffieplantages in India, mangoplantages in Zuid-Afrika en graanvelden in de Alpen. Ze keken daarbij naar bestuiving door wilde insecten en het bestrijden van ziekten en plagen door nuttige insecten. 

Nuttige insecten

In heterogene landschappen, waar de variatie aan gewassen, heggen, bomen en weilanden groter is, zijn meer ‘goede’ insecten te vinden en is hun samenstelling ook diverser. Zowel de bestuiving als de natuurlijke bestrijding van ziekten verloopt er beter, en ook de opbrengst is hoger, zeggen de onderzoekers.

Monoculturen zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de negatieve effecten als het gaat om bestuiving. Het negatieve effect is volgens hen nog groter als het gaat om het bestrijden van schadelijke insecten, door het verdwijnen van hun natuurlijke vijanden.

Toekomstgericht

"Onze studie toont aan dat biodiversiteit essentieel is om ecosysteemdiensten in stand te houden en een stabiele landbouwopbrengst te garanderen," zegt Matteo Dainese, bioloog bij Eurac Research en hoofdauteur van de studie. “Een boer heeft minder chemische bestrijdingsmiddelen tegen schadelijke insecten nodig als de natuurlijke bestrijding verbetert door meer biodiversiteit.” 

Ecoloog Ingolf Steffan-Dewenter, verbonden aan het departement Dierecologie en Tropische Biologie van de Universiteit van Würzburg, zegt dat het belang van biodiversiteit op landbouwgrond alleen maar groter wordt door de klimaatverandering. “Deze studie biedt sterke empirische ondersteuning voor nieuwe wegen naar duurzame landbouw, waarbij de bescherming van de biodiversiteit hand in hand gaat met voedselproductie voor een groeiende bevolking.”

De studie is woensdag gepubliceerd in Science Advances.

Bron: IPS

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.