’t Dak van PAKT, onze werkplek én uithangbord voor bioboeren van buiten de stad

13.09.2021
Pakt Antwerpen
Foto: PAKT Antwerpen

Dat je op een dak in de stad gezonde, lekkere voeding kan telen, bewijzen ze bij PAKT, al vijf jaar onze vaste werkplek. De stad voeden met wat er op het dak wordt geproduceerd, is niet realistisch en evenmin de ambitie. Daarom is PAKT ook het uithangbord van verschillende bioboeren, van net buiten de stad.


Afgelopen weekend werd het groene dak van T’PAKT gevierd in Gazet van Antwerpen (artikel voor abonnees). De creatieve site aan het Groen Kwartier in Antwerpen is al vijf jaar lang de verzamelplaats voor rustzoekers en ondernemers. Ook voor Bioforum is het fijn werken op zo'n groene plek waar ook een duurzaam stadsproject en lokale biolandbouw van net buiten de stad hun plek hebben

Biomarkt op woensdag

PAKT wil een uithangbord zijn voor bioboeren buiten de stad. Aan hun boerencoöperatie zijn een stuk of vijf boeren extra muros verbonden. Wim en Joost van Oogstappel bieden biologische groentepakketten voor particulieren, elke week af te halen op het binnenplein van PAKT. Dit bleek een groot succes, want na het eerste seizoen waren ze al helemaal volzet. 

Intussen voegden imker Joris en Kathy van Forestree zich bij de wekelijkse boerenkraam met honing, eitjes, vlees en veldboeketjes. Maar ook aardbeien en ander kleinfruit van Vremdveld zijn er sinds kort te verkrijgen. Kortom, elke woensdagnamiddag is het gezellig vertoeven aan het boerenkraam op het binnenplein.

Voedsel telen op het dak

In 2016 werd op de daken van de gerenoveerde pakhuizen een 2.000 vierkante meter grote daktuin aangelegd. Adje Van Oekelen, die het daklandbouwproject mee heeft opgestart, vertelt dat kweken in de volle grond (volgens biologische principes) er niet mogelijk bleek door de beperkte draagkracht van de oude daken maar dat kringlopen wel zoveel mogelijk gesloten worden. 

Sinds 2017 worden de groenten en fruit door een community van dakboeren geteeld. Dat zijn buurtbewoners die in ruil voor 50 euro per maand vrije toegang tot de daken krijgen. Het is een gedeelde tuin midden in de stad, voor stadsbewoners die willen bijleren over tuinieren, hooibalenteelt, aquaponics, composteren, zaaien, oogsten, ...

Bron: Gazet van Antwerpen & PAKT

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.