Veel bijvriendelijke tuinplanten zijn toch niet zo bijvriendelijk

20.09.2021
Ashampoo Snap Maandag 20 September 2021 16H21M14S 001
Foto: schermafbeelding uit uitzending 'Keuringsdienst van Waarde'

Zogeheten bij-vriendelijke tuinplanten die in Nederlandse tuincentra worden verkocht bevatten volgens het programma 'Keuringsdienst van waarde' chemische bestrijdingsmiddelen zoals neonicotinoïden die juist bijensterfte veroorzaken. Bijen hebben het sowieso moeilijk en schadelijke insecticiden op tuinplanten helpen hen zeker niet! Wees dus liever voorzichtig en maak met tuinplanten, bloembollen en zaden die biologisch zijn opgekweekt de beste start voor jouw bijvriendelijke tuin. 


Uit recent onderzoek van Pesticide Action Network Nederland en eerder onderzoek van Greenpeace uit 2017 blijkt dat op veel van de zogeheten bij-vriendelijke planten waar bijen graag op afkomen chemische bestrijdingsmiddelen zitten. Hierbij zijn ook middelen gevonden die verboden zijn. Het Nederlands televisieprogramma 'Keuringsdienst van waarde' bracht daarom voor hun uitzending van vorige week op NPO 14 verschillende planten met bij-vriendelijke logo’s naar het laboratorium. Tuinplanten als lavendel, aster, margriet en skimmia die veel bij tuincentra worden verkocht. 

Op 11 van de 14 planten werden chemische bestrijdingsmiddelen gevonden; middelen die juist bedoeld zijn voor het verdelgen van insecten. De hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen wisselden daarbij van zeer laag tot relatief hoog. Maar liefst 6 planten hadden daarbij ook sporen van neo-nicotinoïden. 


Bio is de beste start voor je bijvriendelijke tuin

In deze uitzending komt een Nederlandse plantenkweker aan het woord die meldt dat hij alleen in lage concentraties middelen gebruikt die wettelijk zijn toegestaan. Tuinbranche Nederland, de koepelorganisatie voor tuincentra, laat op vragen van de redactie van het televisieprogramma weten dat de hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen die in de analyses zijn gevonden geen gevaar opleveren voor bijen en dus niet schadelijk zijn. Verschillende experts zijn het niet eens met deze conclusie en geven aan dat er overvloedig wetenschappelijk bewijs is dat elk gebruik van insecticiden, en met name neo-nicotinoïden, schadelijk is voor de bij.

Onze aanbeveling is dan ook om voorzichtig te zijn. Met biologische tuinplanten, zaden en bloembollen die gegarandeerd zonder chemische pesticiden zijn opgekweekt maak je de beste start voor een bijvriendelijke tuin. Voor tuinplanten staat het biologisch aanbod nog in zijn kinderschoenen, maar laat dit je niet stoppen en vraag ernaar in je lokale tuincentrum. Velt organiseert elk voorjaar ook een samenaankoop van biologische bloembollen waar je aan kan deelnemen voor meer kleur, zoemende bijen en stralende gezichten. 

Check in de Biopunten voor verkooppunten met biologisch plant-en zaadgoed

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.