Binnenkort enkel nog bijen in musea?

16.07.2019
201907 Velt Solidariteitsprijs
Foto: advertentie van Velt voor De Standaard Solidariteitsprijs. 
In categorie

Velt vzw, de vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, neemt dit jaar deel aan de Solidariteitsprijs van De Standaard. Met een pakkende advertentie vandaag in de Vlaamse krant ijveren ze voor een wereld zonder pesticiden maar mét bijen. Vanaf 10 augustus kan je jouw stem uitbrengen over de winnende inzending. 


Vanmorgen mocht Velt zich als een van de twintig geselecteerde non-profitorganisaties voor de zeventiende De Standaard Solidariteitsprijs voorstellen. Ze kregen een grote advertentie op de laatste pagina van de krant. Daarmee vroegen ze aandacht vraagt voor de harde realiteit: Heb je er al eens bij stilgestaan dat bijen binnenkort alleen in een museum te bewonderen kunnen zijn? Dat idee is helemaal niet zo absurd, zeker niet als we niet snel iets doen aan het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw. 

Neonics zijn niet niks

In de gangbare landbouw worden neonicotinoïde, een groep pesticiden verwant aan nicotine, vaak gebruikt. Het gebruik werd afgelopen jaar al ingeperkt, maar er zijn nog heel wat achterpoortjes die voor verschillende insecten de dood betekenen. In de biologische landbouw zijn neonicotinoïden sowieso niet toegelaten. 

In de gangbare zaadteelt krijgen granen en suikerbieten bijna standaard een ‘omhulling’ van neonicotinoïden om aantasting door insecten tegen te gaan. In andere gevallen worden bijvoorbeeld appelbomen er na de bloei mee bespoten in de openlucht. Op het eerste gezicht lijkt dat onschuldig, maar dat is het absoluut niet.

Via de sapstroom komen de pesticiden namelijk in de hele plant terecht. Daardoor bevatten ook de nectar en pollen van de plant neonics. Als de boom dan in bloei komt te staan, zullen bijen, hommels en andere insecten ermee in contact komen. Die hebben er last van en kunnen sterven door een verstoorde prikkelgeleiding tussen de zenuwcellen in de hersenen.

Verbod of compromis

Dat neonicotinoïden is al langer bekend. In 2013 was het EFSA, de Europese voedselautoriteit, al op de hoogte. Dat leidde toen tot een beperkt verbod, waardoor ze niet langer toegelaten zijn voor gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn. Voor een volledig verbod, was meer bewijs nodig. 

Dat bewijs kwam vorig jaar. En nog wel op drie verschillende sporen. Niet alleen de nectar van bloeiende bloemen is immers schadelijk voor bijen. Intussen weten we ook dat zaad dat door neonics omhuld is bij het zaaien een stofwolk veroorzaakt die insecten in de buurt treft. Daarnaast zijn residu’s in water en bodem aangetroffen. Het gebruik werd afgelopen jaar al ingeperkt, maar er zijn nog heel wat achterpoortjes die voor verschillende insecten de dood betekenen. 

Van 10 tot en met 30 augustus kan je stemmen op de advertentie van Velt voor de publieksprijs. Stemmen kan enkel via de nieuwsapp van De Standaard voor smartphones of tablets (via tablet of smartphone). De winnaar krijgt kostbare advertentieruimte in De Standaard. Een unieke kans dus om de precaire situatie van de bijen onder de aandacht te brengen en het gebruik van neonicotinoïden een halt toe te roepen voor het te laat is.

201907 Velt Solidariteitsprijs Advertentie
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.