​Vier pioniers in duurzame voedselproductie

20.02.2017
Open Veld2
Open Veld, Tom Troonbeeckx

Op 17 februari werd het Natuurrapport voorgesteld in het Vlaams parlement. Het rapport schuift vier pioniers van duurzame voedselproductie naar voren die ook aandacht hebben voor het herstel van biodiversiteit. Ze zorgen op een innovatieve manier voor een duurzame voedselproductie. Daardoor gaan boer én biodiversiteit erop vooruit.


Landbouw en voedselproductie nemen het grootste deel van de open ruimte in. Als je de landbouw gaat verduurzamen, draag je bij tot het herstel van natuurlijke processen en functies, en dat levert winst op qua biodiversiteit. Verduurzaming gaat dus verder dan het aanleggen en beheren van kleine landschapselementen tussen intensief gebruikte akkers en weilanden.

Hoe gaat dit concreet in z'n werk? Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zet vier pioniers op dit terrein in de kijker - niet toevallig zijn drie van de vier biobedrijven of in omschakeling naar bio!

Vier pioniers

Klik door om het verhaal van de pioniers te lezen.

Bron: Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek / Natuurrapport

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.