Vier pioniers in duurzame voedselproductie
Op 17 februari werd het Natuurrapport voorgesteld in het Vlaams parlement. Het rapport schuift vier pioniers van duurzame voedselproductie naar voren die ook aandacht hebben voor het herstel van biodiversiteit. Ze zorgen op een innovatieve manier voor een duurzame voedselproductie. Daardoor gaan boer én biodiversiteit erop vooruit.
Landbouw en voedselproductie nemen het grootste deel van de open ruimte in. Als je de landbouw gaat verduurzamen, draag je bij tot het herstel van natuurlijke processen en functies, en dat levert winst op qua biodiversiteit. Verduurzaming gaat dus verder dan het aanleggen en beheren van kleine landschapselementen tussen intensief gebruikte akkers en weilanden.
Hoe gaat dit concreet in z'n werk? Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zet vier pioniers op dit terrein in de kijker - niet toevallig zijn drie van de vier biobedrijven of in omschakeling naar bio!
Vier pioniers
Klik door om het verhaal van de pioniers te lezen.
- Karen Helsen, Natuurpunt boerderij: “Onze kudde bestaat uit robuuste, zelfredzame rassen, aangepast aan het natuurterrein dat ze moeten begrazen” (geen biocertificatie)
- Kurt Sannen, Bioboerderij Bolhuis: “Uitzoeken hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken, dat is mijn missie” (het Bolhuis is gecertificeerd voor bio)
- Tom Troonbeeckx, CSA Het Open Veld: “Ik combineer lokaal geteelde groenten geplukt door de consument, met een eerlijk inkomen voor de boer” (het Open Veld is gecertificeerd voor bio)
- Ronny Aerts, Melkveehouderij De Ploeg: “Innoveren door naar het verleden te kijken en kringlopen te sluiten” (dit bedrijf is in omschakeling naar bio)