Vlaamse biosector geschokt door dierenmishandeling in Frans slachthuis

25.02.2016
Schermafbeelding 2016 02 24 Om 14 29 23
In categorie

Gisteren doken er beelden op van verschrikkelijke dierenmishandeling in een Frans slachthuis waar ook biodieren geslacht worden. De Vlaamse biosector is geschokt door deze beelden.


Het mag duidelijk zijn: de biosector veroordeelt de dierenmishandeling in een Franse slachthuis met biocertificaat ten strengste. Het Franse slachthuis leverde vlees af met een bio-certificaat, maar respecteerde zelfs de algemene Europese regelgeving voor het slachten van dieren niet. In de Franse krant Le Monde lezen we dat maar 5 procent van de dieren die er verwerkt werden van biologische oorsprong was.

We willen de Belgische consument die kiest voor biologisch vlees geruststellen. In België investeert de Federatie van het Belgisch vlees in het dierenwelzijn in de Belgische slachthuizen. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) en de regionale ministers van dierenwelzijn.
Als biosector hebben wij er vertrouwen in dat de regels voor dierenwelzijn bij ons streng worden nageleefd en dat eventuele misbruiken snel worden opgespoord en bestraft.

In de Franse krant Le Monde lezen we dat maar 5 procent van de dieren die er verwerkt werden van biologische oorsprong was.


In heel België zijn er 19 slachthuizen zijn met een biocertificaat. Daarvan bevinden er zich acht in Vlaanderen. In sommige gevallen kunnen ook gangbare slachthuizen biologische dieren slachten. Dat kan niet zomaar: de biologische veehouders moeten dat melden aan de controleorganisaties. Die kijken er vervolgens nauw op toe dat de regels voor dierenwelzijn zoals de biowetgeving die definieert streng worden nageleefd. Daarnaast waken ze er ook over dat duidelijk blijft waar het vlees vandaan komt en of het wel echt biologisch is.


Tot slot kunnen we zeggen dat dierenwelzijn heel belangrijk is in de biologische landbouw. Volgens de wet moet de boer zoveel mogelijk rekening houden met de natuurlijke behoeften en gedragingen van een dier. Biologische dieren mogen trager groeien, op hun eigen ritme. Ze leven langer voordat ze klaar zijn voor de slacht. Het vervoer naar het slachthuis en het slachten zelf moet zo stressvrij mogelijk gebeuren.


Bron: Le Monde - Actes de cruauté dans un abattoir du Gard certifié bio

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.