Voedingsdriehoek kijkt nu ook naar milieu

05.05.2021
Ashampoo Snap Woensdag 5 Mei 2021 21H12M08S 001
foto: VIGL

De uitgebreide voedingsdriehoek toont dat gezond doorgaans ook beter is voor de planeet. De biosector vindt het positief dat de voedingsdriehoek duurzaamheid propageert. Net als het Vlaams Instituut voor Gezond Leven pleiten we voor meer plantaardig, minder maar beter vlees én minder verspilling.


De voedingsdriehoek, waarin de aanbevelingen van de Vlaamse overheid over gezond eten zijn samengebald, is aangepast. Hij is vanaf nu uitgebreid met een milieucomponent. Iedere stap die voedsel aflegt heeft impact op het milieu. Er is grond en water voor nodig, er komen broeikasgassen bij vrij, en het heeft gevolgen voor de biodiversiteit, en de lucht-, water- en bodemkwaliteit. Door betere voedingskeuzes te maken kunnen we volgens het Vlaams Instituut voor Gezond Leven dubbele winst boeken: ‘Wat goed is voor je gezondheid, is doorgaans goed voor de planeet’, klinkt het. 

Ashampoo Snap Woensdag 5 Mei 2021 21H13M47S 002

Zeven hapklare tips

De consument krijgt zeven hapklare tips om voedingskeuzes te maken die goed zijn voor de gezondheid én voor de planeet. Zo is het zaak om vooral kraanwater te drinken, omdat dan de verpakkings- en transportimpact van flessenwater wegvalt, en om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur van het seizoen. Peulvruchten, volle granen en noten zouden vaker op het menu moeten staan en er wordt aangeraden om minder vlees te eten. 

De biosector vindt het positief dat de voedingsdriehoek duurzaamheid vooropstelt. Duurzaamheid zit gebeiteld in de vier principes van de biologische landbouw: Gezondheid, Ecologie, Billijkheid en Zorg. Bio streeft expliciet naar een landbouwmethode die een gezonde voedselproductie mogelijk maakt, nu en in de toekomst. Voedselverspilling vermijden hoort daarbij. Lokaal én volgens het seizoen eten kan je met bio ook makkelijk combineren.

Minder maar beter

De omgekeerde voedingsdriehoek dateert van 2017. Nu ligt er een aangepaste versie voor waarin de milieu-impact van voeding geïntegreerd is. Wat blijkt? De aanbevelingen voor een gezond eetpatroon komen erg goed overeen met die voor een milieubewuste voeding. Zo scoort de algemene richtlijn om meer plantaardig voedsel te consumeren zowel goed voor gezondheid als voor milieu. 

Dat pleidooi ondersteunt de biosector vanuit een logische, ecologische keuze: duurzame en diervriendelijkere melk of vlees vergt een beperkte, grondgebonden veehouderij. Ook herkauwers hebben hun plaats binnen dit circulair landbouwsysteem, want zij zetten gras om naar een eetbaar product en dat gras groeit vaak op land dat niet geschikt is voor andere landbouw. 

In Vlaanderen zou zo'n veehouderij betekenen dat we fors minder, maar beter vlees en zuivelproducten produceren en consumeren. Vlees vormt dan een mooie aanvulling op een overwegend plantaardig dieet, maar zeker niet de hoofdmoot van ons dagelijkse bord. Daarom pleiten we dus voor minder, maar beter vlees, liefst rechtstreeks bij de bioboer aangekocht.

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven/ eigen verslaggeving

Meer peulvruchten, minder lege calorieën

Uit de nieuwe voedingsdriehoek die gezondheid en milieu combineert, distilleert het Instituut Gezond Leven zeven tips.

  1. Drink vooral kraanwater.
  2. Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen.
  3. Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten.
  4. Eet minder vlees en verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees.
  5. Eet en drink zo weinig mogelijk ‘lege’ calorieën zoals frisdrank, snacks en snoep.
  6. Vermijd voedselverspilling.
  7. Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft.
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.