Waalse bio in de kijker tijdens la Semaine Bio

02.06.2022
Visuel Semaine Bio 2022 1
In categorie

Van 4 tot 12 juni maakt Semaine Bio haar comeback in Wallonië en in Brussel. Tussen de openvelddagen en markten door benadrukt deze 17de editie dat steeds mee Waalse consumenten én landbouwers de keuze voor bio maken. Hier een cijfer. 


Meer dan 200 activiteiten

Na twee jaar coronastilte coördineren Apaq-W en Biowallonie meer dan 200 activiteiten op meer dan 130 deelnemende biologische bedrijven in Wallonië en Brussel: openvelddagen, congressen, workshops, evenementen, proeverijen, en nog veel meer. Zowel het brede publiek als professionelen worden uitgenodigd om meer te weten te komen over biologische landbouw. Je ontdekt het volledige programma op www.semainebio.be

Een greep uit het leuke aanbod: 

  1. Bezoek een brouwerij en doe mee met de leuke activiteiten van de brouwers, bij La Brasserie De La Croix, zaterdag 4 en 11 juni. Meer info.
  2. Leer Ricotta- en raclettekaas maken, bij La Coopérative Du Grand Enclos à Neufchâteau, zaterdag 4 en 11 juni. Meer info
  3. Doe mee aan een boerenmarkt, La ferme ‘La Campagne’ in Beauraing, zaterdag 11 juni. Meer info.

Let op voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven. Wees er vlug bij want de plaatsjes zijn vaak beperkt en gegeerd.

Wallonië, motor voor biolandbouw

Op hun jaarlijkse persconferentie gaf de biosector aan dat de doelstellingen uit het Plan Bio in zicht komen. Daarin heeft Wallonië het engagement aangenomen om tegen 2030, 30 procent van het Waals landbouwareaal biologisch te bewerken. Er werden enkele cijfers voorgesteld: In 10 jaar tijd kwamen er in Wallonië 989 biologische boerderijen bij. Op 31 december 2021 telde men onder de taalgrens 1969 bioboeren. 15 procent van de Waalse boeren werkt nu biologisch. 

Steeds meer Walen kiezen er ook voor om biologisch te eten. Meer dan 98% van de Walen eet weleens bio. Het biologisch marktaandeel in Wallonië bedraagt 5,44%. Maar liefst 67% van alle biologische aankopen gebeurt in supermarkten (40,4%) en biologische winkels (26,6%). “2021 was een gunstig jaar voor bio in Wallonië en dat geeft deze Semaine Bio een positieve dynamiek”, vertelde Willy Borsus, Waals minister van landbouw. “Als de crisis de kaarten herschudt, dan moet biologisch een fundament van ons landbouwbeleid blijven.”

Ontdekd

Bron: persbericht APAQ-W

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.