'Met de klas de boer op' toont leerlingen waar worst, patatjes en appels vandaan komen.

28.11.2022
Wap Met De Klas De Boer Op Sfeerbeeld1
De Levensboom in Marke en het Sint-Andreasinstituut in Brugge namen hun leerlingen mee op boerderijklas en winnen nu een gratis maaltijd en appelen voor de hele school. Foto's: Inagro. 

De juffen van het Sint-Andreasinstituut in Brugge en De Levensboom in Marke namen hun leerlingen mee op boerderijklas. Ze kozen niet toevallig voor een biologische boerderij. Tijdens de Week van de Smaak wonnen ze hiermee de 'Met de klas de boer op'- wedstrijd: de hele school werd getrakteerd op worst, patatjes en appelmoes en ook op bioappelen van lokale kweek. 


Wie kan beter vertellen over de de herkomst van het voedsel op ons bord dan de boer zelf? Het West-Vlaamse onderzoeks-en adviescentrum Inagro schreef een wedstrijd uit waarbij scholen worst, appelmoes en patatjes - of het favoriete gerecht van heel wat kinderen - voor de hele klas konden winnen. Wat ze daarvoor moesten doen, is een bezoek boeken aan een boerderij via het netwerk 'Met de klas de boer op.'

Juf Griet, de Levensboom: "Op de boerderij kunnen kinderen ervaringen opdoen met al hun zintuigen, bij de dieren, op het land, in de aarde. Ze ontdekken de oorsprong van gekende producten als groenten, fruit, melk en honing."
Wap Met De Klas De Boer Op Sfeerbeeld2

Op boerderijklas

Juf Mieke De Grande van het Sint-Andreasinstituut in Brugge ging begin oktober al met haar klas uit het vierde leerjaar naar bioboerderij ’t Kakelend Kippenmuseum in Diksmuide. “We vinden het vooral belangrijk dat onze leerlingen de herkomst van het voedsel op hun bord écht ontdekken”, vertelde ze daarover. “Veel leerlingen wonen in de stad en komen amper in aanraking met het platteland. Voor hen gaat er tijdens zo’n boerderijbezoek werkelijk een wereld open.”

Na hun boerderijbezoek konden de leerlingen alles goed na vertellen en zo wonnen ze de WAP-wedstrijd. Afgelopen vrijdag kwam een delegatie langs om samen met de 45 leerlingen worst, appelmoes en patatjes van West-Vlaamse bodem klaar te maken en op te eten. Die prijs kwam erg gelegen: “Onze klas is momenteel gehuisvest op een tijdelijke locatie, in afwachting van een nieuwbouw. Ons middagmaal wordt hier warm geleverd. Dankzij Inagro konden we nog eens genieten van een verse, heerlijke warme maaltijd met lokale producten”, vertelde juf Mieke enthousiast.

Morris, Lia en Laitja, leerlingen van De Levensboom : “Een bezoek aan de boerderij is superleuk. Toen wij gingen, zagen we hoe het fruit groeit. We mochten er ook zelf plukken”
Wap Met De Klas De Boer Op Sfeerbeeld3

Met al hun zintuigen 

De kleuterklas van begeleidster Mieke Messeeuw in de Levensboom in Marke won met de WAP-actie van Inagro appels voor de hele school. Midden oktober trok ze met haar kleuters naar bioboerderij 't Goed ter Heule.  “Op de boerderij kunnen kinderen ervaringen opdoen met al hun zintuigen, bij de dieren, op het land, in de aarde. Ze ontdekken de oorsprong van gekende producten als groenten, fruit, melk en honing. Samen op stap gaan, schept ook een band”, getuigde juf Griet enthousiast. 

Dat De Levensboom een bedrijf met biologische landbouw koos, is niet toevallig. “Veel onderwijzend personeel en ouders van leerlingen van onze school kiezen bewust voor bio en duurzame producten. We proberen samen stil te staan bij wat de kinderen eten”, gaat juf Griet verder. Zo bepalen de ouders in beurtrol het tussendoortje in de speeltijd en valt de keuze vaak voor verpakkingsvrije biologische producten, zoals appels van lokale kweek.

Ontdekken waar dat voedsel vandaan komt, is een belangrijk aspect in de bewustwording. “Doorheen het schooljaar plannen we verschillende uitstappen, waarvan minstens één een bezoek aan de boerderij is. Ik begrijp eigenlijk niet waarom scholen dat niet zouden doen. Zo’n boerderijbezoek is een makkelijk te organiseren uitstap met een boeiend dagprogramma voor weinig geld.” En dat juichen ook de leerlingen toe. “Een bezoek aan de boerderij is superleuk. Toen wij gingen, zagen we hoe het fruit groeit. We mochten er ook zelf plukken”, vertelden Morris, Lia en Laitja spontaan.

Om ouders en scholen warm te maken voor een boerderijbezoek, lanceert Inagro een reeks filmpjes over WAP, daarin vertellen kinderen uit drie landbouwgezinnen over hét product van hun boerderij.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.