Wijndomein Hoenshof in Borgloon maakt biowijn van Belgische bodem!
Oorspronkelijk teelden zijn grootouders zoete kersen op de gronden in Borgloon maar sinds 2019 runt Jerom Houben er zijn biologische wijndomein Hoenshof. Hij nam het bedrijf over van zijn vader Ghislain en teelt er met veel zorg en oog voor kwaliteit maar liefst 30 verschillende druivenrassen.
De Limburgse Haspengouwstreek staat bekend om zijn vele boomgaarden, maar de laatste jaren neemt wijnbouw er toe aan populariteit. Ook Hoenshof maakt wijnen en zaakvoerder Jerom Houben vertelt over het ontstaan: “In 2002 is mijn vader Ghislain hier gestart met wijndruiven. Wijnteelt deed hij vooral uit een passie om iets nieuws en unieks te proberen in ons klimaat.” Bij Hoenshof wordt dan ook voluit geëxperimenteerd met vaten van eikenhout, kersenhout, graniet en leem. In 2018 maakten ze zelfs de eerste Belgische oranje wijn.
Als kind tussen de wijnstokken
Jerom groeide op tussen de wijnstokken en hielp zijn vader al van jongs af aan. Jerom: “Tijdens vakanties en in weekends kon je me tussen de wijnstokken vinden. Uiteindelijk ben ik accountancy gaan studeren, maar door een zware operatie van mijn vader waren er extra handen nodig op het wijndomein".
In 2018 heb ik de oogst op mij genomen, en sindsdien ben ik eigenlijk niet meer gestopt bij Hoenshof."
Bewust voor bio
Bij de overname had Jerom wel een voorwaarde: Hoenshof wordt biologisch. Jerom: “Ik hield van de stiel, maar het chemisch sproeien zag ik niet zitten. In 2019 zijn we daarom omgeschakeld. Wij gebruiken dus geen chemische producten meer in de wijngaard en onkruidbestrijding gebeurt ook manueel. Voor de bestrijding van ziektes en plagen gebruiken we enkel natuurlijke producten. In de toekomst zou ik zelfs graag overschakelen naar biodynamische wijnteelt, waarbij nog meer aandacht is voor de ecologische kringloop”
Spijt van die keuze heeft Jerom zeker niet. “Biologisch gecertificeerd zijn heeft voor mij een grote meerwaarde. Ik heb ook het gevoel dat er bij mijn generatie meer interesse is voor de waarden die met bio geassocieerd worden. Wijnconsumenten willen steeds vaker vooral een landbouwproduct dat duurzaam is, op zo’n manier gemaakt dat het de bodem niet uitput of schadelijk is voor het klimaat. Ook volgende generaties moeten op deze gronden verder kunnen werken.”
"Biologisch druiven telen heeft voor mij een grote meerwaarde. Ook volgende generaties moeten op deze gronden verder kunnen werken."
Proef de wijnen van Hoenshof
Het assortiment van wijndomein Hoenshof is uitgebreid, met witte en rode wijnen en bubbels. Ze zijn te koop in hun webwinkel en bij verschillende wijnhandels. Jerom: “We mikken met onze wijn ook op gastronomische restaurants, dus ook in de horeca kan je onze producten tegenkomen. Regelmatig halen we met onze wijnen een trofee binnen.”