Bio-Planet sluit kringlopen voor zero waste varkensvlees
Bij de biologische supermarkt Bio-Planet ligt vanaf augustus 'zero waste'-varkensvlees in de schappen. De varkens krijgen voeder van de biologische akkers van de boer, aangevuld met bio-reststromen van leveranciers van Bio-Planet. De mest gebruikt de boer voor de groenteteelt op zijn velden. Zo sluit bio de kringlopen!
"We willen een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar lokale bioproducten. Elk jaar stijgt de vraag naar biologisch varkensvlees met 4 procent. Daarbij willen we ook een meerwaarde creëren op het vlak van bewust consumeren”, zegt Jeroen Van Belleghem, afdelingshoofd bedieningstoog bij Bio-Planet aan de redactie van Vilt.
Sluiten van kringlopen
Bio-Planet laat de reststromen van zijn leveranciers verwerken tot varkensvoeder: denk daarbij aan wat overblijft bij de productie van brood, kaas (wei) en plantaardige dranken (zoals sojazuivel en amandeldrinks).
Het voedsel dat de varkens krijgen, wordt door de biologische varkenshouder Davy Bovyn zelf gemaakt. Hij vermengt de biologische granen en groenten van zijn eigen akkers met het bijzondere voer dat geleverd wordt door Bio-Planet. Davy heeft een gesloten bedrijf. Hij houdt zelf de moederdieren en kweekt de biggen op tot ze geslacht worden. De mest van de varkens gaat weer het land op.
"Bio-Planet laat de biologische reststromen uit kaas (wei), brood... van zijn leveranciers verwerken tot varkensvoer. En bioboer Davy teelt granen en groenten op eigen akkers."
Ruime stallen
De inrichting van de stallen is zoals je bij de officiële opening kon lezen volledig gebeurd volgens de normen voor bio met meer aandacht voor elk individueel dier. “De varkens hebben drie keer zoveel ruimte als op een gewone kwekerij”, legt Davy Bovyn uit. “Ze worden ook zes weken ouder.” Tijdens het vervoer wordt het de dieren zo comfortabel mogelijk gemaakt. Er gaan maximum 30 dieren op transport. Ze leggen ook een kort traject af van niet meer dan 26 kilometer en er zijn geen tussenstops, wat minder stress betekent voor de dieren. Dit alles heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het vlees."
Bron: Vilt.be