Staycation? Ga op vakantie op den (bio)boerenbuiten!

30.05.2023
Ezeltochten Het Bolhuis Header Tcm251 115528 © Toerisme Vlaams-Brabant
Ezeltocht bij Het Bolhuis

Wil je deze zomer ontdekken wat voor moois België te bieden heeft maar heb je nog geen concrete plannen? Met deze tips helpen we je graag op weg naar een droomvakantie in eigen land! Handen uit de mouwen of liever de voetjes omhoog, iedereen komt aan zijn trekken met deze lijst vol leuke kinderkampjes, buitenactiviteiten en ecologische B&Bs.


Voetjes omhoog

Op een bioboerderij of ecologische B&B kom je volledig tot rust in een groene oase. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in de vrije natuur of fijn in een boomhut spelen. Je kunt bovendien ook vaak een kijkje nemen bij de activiteiten van de boer, een rondleiding of workshop volgen en alle lokale lekkernijen proeven!

Een paar concrete tips:

  • Geitenboerderij De Volle Maan in Sint-Lievens-Houtem heeft een prachtige biologische B&B voor 7 personen inclusief een heerlijk luxe-ontbijt met al het lekkers dat het bedrijf te bieden heeft.
  • Bij B&B De Notelaar in Nederzwalm kun je genieten van verschillende arrangementen waar je bijvoorbeeld kennis maakt met de wereld van natuurlijke verzorgingsproducten door een kruidentocht en workshop. Je begint de dag goed met een biologisch ontbijt.
  • Naast ambachtelijk roomijs, kun je bij De Trommelhoeve in Boechout ook terecht voor een heerlijke weekend weg in een van hun stijlvolle hoevegites. De natuurlijke materialen en rustieke details geven je onmiddellijk dat welkom-thuis-gevoel.
  • Van vervallen klooster tot unieke verblijfplaats. Het prachtige domein B&B Rosario in Bever nodigt uit tot verdieping en rust met onder andere maaltijden van biologische en fairtrade ingrediënten, concerten in de oude kapel en een plons in het ecologisch openluchtzwemband.

In de biopunten vind je meer leuke adressen onder de productgroep 'Vakantie'. N.B. Niet alle adressen zijn 100% bio, maar er zijn heel wat vakantie-adresjes die bio een warm hart toedragen: je krijgt er bv. biologische kost op je bord of de locatie is ecologisch verbouwd.

Bmn © De Volle Maan & Annelijn Steenbruggen

Handen uit de mouwen

Veel biologische bedrijven geven je graag de kans eens binnen te kijken en kennis te maken met hun mooie producten of bijzondere werkwijze. Voor jong of oud, een leuke en leerzame daguitstap valt altijd in de smaak!

Een paar concrete tips:

  • Kom volledig tot rust tussen de bloemenpracht en ga zelf biobloemen plukken deze zomer! Je steunt de lokale boer(in) én je blijft nog lang genieten van bloemenpracht in huis. Wie verras jij deze zomer met een vers geplukt boeket? 
  • Stuur de kinderen eens op (bio)boerderijkamp waar ze dieren verzorgen, zelf hun potje koken, vuurtjes stoken en buiten ravotten! Zo organiseren bioboerderijen Bokkeslot in DeerlijkHet Neerhof in Dilbeek en De Elzenhoeve in Torhout verschillende kampjes in de zomermaanden.
  • Kom wandelen met een ezel, overnacht in een safaritent of ga op yogaweekend, bij bioboerderij Het Bolhuis in Diest vind je een ruim aanbod aan avontuur.

In onze kalender verzamelen we vaak leuke evenementen en activiteiten met een boontje voor bio, dus houd deze zeker in de gaten! 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.