Balletjes in pittige tomatensaus
Nostalgie uit oma's keuken: gehaktballetjes in een heerlijke, pittige tomatensaus. Een echt succes als je vertrekt van biologisch vlees. Gebruik puur rundsgehakt of een mengeling met varkensvlees. Top!


Rundvlees
Kwalitatieve productie, daar gaat het om in de biosector. Geen snelle opfok, maar duurzame veeteelt. Een diervriendelijke aanpak is dan ook de basis van smaakvolle biologische vleesproducten: dieren die buiten mogen grazen, voldoende ruimte krijgen in de stal, geen preventieve antibiotica krijgen en biologisch voer eten.
Daarnaast is het belangrijk dat de dieren een goede vruchtbaarheid hebben, dat de kalvingen vlot verlopen (geen keizersnedes!), dat ze goed groeien op basis van ruwvoer en uiteraard dat hun vlees kwaliteitsvol is.
Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!

Varkensvlees
Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Ze erkennen en stimuleren het natuurlijke gedrag van de varkens en houden hun dieren gezond met biologisch voer, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen. De boer kiest robuuste varkensrassen, dat helpt ook voor de gezondheid van het varken.
Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!
4 pers.
Ingrediënten
- GEHAKTBALLETJES:
- 500 g gehakt (mengeling naar keuze)
- 1 ei
- geraspte schil van 1 citroen
- 3 el platte peterselie, grof gehakt
- peper en paprikapoeder
- 5 el paneermeel
- 1 el olijfolie
- TOMATENSAUS:
- 800 g tomaten in stukjes (uit blik)
- 1 ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, geperst
- +/- 3 cm verse gember, geraspt
- 1/2 tl kurkuma (geelwortel)
- 1/2 kaneel
- 1/2 tl kardemom
- 1 el citroenzeste
- 1 el olijfolie
- 2 tl rietsuiker
- peper en zout
Bereiding
- DE GEHAKTBALLETJES:
- Meng het gehakt met het ei, de citroenrasp en gehakte peterselie.
- Kruid met peper en paprikapoeder.
- Rol er balletjes van en rol ze door het paneermeel.
- Bak ze in olijfolie goudbruin tot ze gaar zijn.
- DE TOMATENSAUS:
- Fruit de ui en alle kruiden in olijfolie gedurende twee minuten.
- Voeg de tomaten in stukjes toe.
- Laat zachtjes ± 20 minuten inkoken.
- Haal de kaffirblaadjes en het kaneelstokje eruit.
- Doe de suiker erbij en kruid naar smaak met peper en zout.
- Serveer de tomatensaus bij de balletjes.
- Serveertip: Lekker met linzen of rijst.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.