Energiereep met noten en amandelen

Energierepen zijn de perfecte snacks. Ze zitten boordevol gezonde ingrediënten, zoals noten, vruchten en zaden, en je kunt ze gemakkelijk zelf maken.

20180905 Energiereep Dorien
Foto: Jonge Sla
Koek Ontbijtgranen Liggend
Koek en ontbijtgraan

Niet alleen biobrood zit in de lift, ook biokoekjes of ontbijtgranen gaan vlot over de toonbank. Wat maakt biologisch gebak anders dan gangbaar? Voor alle biologische voedingswaren - en dus ook voor gebak, koek en ontbijtgranen - geldt dat de grondstoffen (bloem, granenvlokken, suiker, ei, noten...) biologisch moeten zijn. Het gebruik van additieven is voor bio veel strenger gereglementeerd, net als de toegelaten hulpstoffen en technieken.

De biosector bakt vaak koekjes met volkoren granen en met minder suiker. Ook een glutenvrij aanbod vind je sneller in bio dan elders. Kortom: genoeg redenen om ook voor je koekjes naar bio te grijpen! 


20 pers.

Ingrediënten

 • 100 gram walnoten
 • 100 gram amandelen
 • 170 gram ontpitte dadels, in kwarten gesneden
 • 170 g gedroogde veenbessen
 • 80 g bruine suiker (licht- of donkerbruin)
 • 1 ei
 • 50 gram bloem
 • 1/8 tl baksoda, 1/8 tl bakpoeder en 1/4 tl zout (om het te laten rijzen)

Bereiding

 • Bekleed een vierkante bakvorm met een zijde van ongeveer 20 cm met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor tot 160°.
 • Verhit een pan zonder olie op het vuur en rooster er de walnoten in tot ze beginnen te bruinen. Schud ze daarna even dooreen in een schone keukenhanddoek, zodat een deel van de velletjes loskomt en gooi die velletjes weg. Hak de walnoten en de amandelen grof.
 • Neem een grote kom en meng daarin de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout. Voeg suiker, noten, dadels en veenbessen toe en meng alles grondig met je handen, tot er geen stukjes fruit meer aan elkaar plakken.
 • Klop in een ander kommetje het ei los met het vanille-extract. Roer het onder het notenmengsel, tot er geen droge stukjes meer in de kom te bespeuren zijn. Verspreid het mengsel over de bakvorm en druk het aan, zodat de bovenkant vlak is.
 • Bak de notenkoek in ongeveer 40 minuten goudbruin. Laat hem daarna afkoelen in de bakvorm.
 • Haal de koek uit de vorm, trek de aluminiumfolie los en snijd met een goed broodmes repen uit de koek.
 • Tip: Bewaren kan minstens een week lang, op kamertemperatuur.

Dit recept is van 'Jonge Sla door Dorien Knockaert'

Jonge Sla Dorien Knockaert

Dorien Knockaert is reporter en culinair redacteur van De Standaard, en blogt over eten op haar blog Jonge Sla. Ze kookt wanneer ze kan, maar wil ook weten wat ze eet. Een keukenprinses met een denkfrons.

https://jongesla.com/
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.