Frambozentaart

Deze heerlijke zomerse frambozentaart is verrassend met een combinatie van bladerdeeg en amandeldeeg. 

20180614 Frambozentaart Jonge Sla
Productinfo Bessen
Bessen, aardbeien en frambozen

Biologisch kleinfruit is een echt seizoensproduct: aardbeien vind je vanaf mei, frambozen en bessen vanaf juni. Je kan ze kopen in de biowinkel of rechtstreeks bij de teler. Bij sommige boeren kan je zelf gaan plukken: zelfpluk garandeert je excellente, superverse kwaliteit tegen eens scherpe prijs. En een leuke uitstap! 

De teelt van biologisch bessen begint, net als bij groenten en granen, in een gezonde, veerkrachtige bodem. Middelen tegen onkruid en kunstmest zijn verboden. Tegen ziekte en plagen neemt de teler vooral preventieve maatregelen. Enkel als die niet voldoende werken, mag hij een zeer beperkt aantal natuurlijke middelen verstuiven. En zo zorgt bio voor superlekkere, pure bessen waar iedereen verzot op is.


4 pers.

Ingrediënten

  • Bakvorm van 20 x 20 cm of een even grote langwerpige vorm met rechte randen
  • Kant-en-klaar bladerdeeg
  • 300 g frambozen (vers of diepvries)
  • 170 g suiker
  • 150 g boter
  • 3 eieren
  • 2 el fijngeraspte citroenschil (van 2 à 3 citroenen)
  • 125 g gemalen amandelen
  • 50 g zelfrijzende bloem
  • bloemsuiker, om te garneren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 200°. Bekleed een vlakke bakplaat met bakpapier en leg daarop het bladerdeeg in de vorm van je bakvorm. De oppervlakte moet minstens enkele centimeters groter zijn, want het bladerdeeg krimpt tijdens het bakken. Prik hier en daar met een vork in het deeg om te voorkomen dat het te veel opbolt. Bak het een tiental minuten, tot het goudbruin is. Snijd het daarna op maat van de bakvorm, zodat het de bodem netjes kan bekleden.
  • Zet de oven op 180°. Vet de bakvorm in en leg er een stuk bakpapier in, dat aan beide zijden wat over de rand hangt, zodat je straks makkelijk de taart uit de vorm kan liften. (Je kan het bakpapier van daarnet hergebruiken). Leg er de bladerdeegbodem in.
  • Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel, het best met een elektrische mixer. Voeg de eieren één voor één toe en klop elk ei onder de massa voor je het volgende toevoegt. Mix daarna ook de citroenschil door het mengsel. Het kan gebeuren dat je deeg er wat gekabbeld uitziet, maar dat is niet erg.
  • Roer met een spatel de amandelen en ten slotte de bloem door het deeg.
  • Bestrijk de bladerdeegbodem met het amandeldeeg. Leg er de frambozen op. Bak de taart in ca. 40 minuten tot het amandeldeeg mooi gerezen is en bovenaan gebruind. Het moet niet helemaal droog zijn zoals een cake, maar ook niet pappig. Laat de taart een vijftal minuten wat afkoelen in de vorm, lift ze er daarna uit en laat ze helemaal afkoelen op een roostertje.
  • Bestrooi de taart voor het serveren met wat bloemsuiker. Dat lukt het beste met een zeefje.

Dit recept is van 'Jonge Sla door Dorien Knockaert'

Jonge Sla Dorien Knockaert

Dorien Knockaert is reporter en culinair redacteur van De Standaard, en blogt over eten op haar blog Jonge Sla. Ze kookt wanneer ze kan, maar wil ook weten wat ze eet. Een keukenprinses met een denkfrons.

https://jongesla.com/
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.