Frambozentaart
Deze heerlijke zomerse frambozentaart is verrassend met een combinatie van bladerdeeg en amandeldeeg.


Bessen, aardbeien en frambozen
Biologisch kleinfruit is een echt seizoensproduct: aardbeien vind je vanaf mei, frambozen en bessen vanaf juni. Je kan ze kopen in de biowinkel of rechtstreeks bij de teler. Bij sommige boeren kan je zelf gaan plukken: zelfpluk garandeert je excellente, superverse kwaliteit tegen eens scherpe prijs. En een leuke uitstap!
De teelt van biologisch bessen begint, net als bij groenten en granen, in een gezonde, veerkrachtige bodem. Middelen tegen onkruid en kunstmest zijn verboden. Tegen ziekte en plagen neemt de teler vooral preventieve maatregelen. Enkel als die niet voldoende werken, mag hij een zeer beperkt aantal natuurlijke middelen verstuiven. En zo zorgt bio voor superlekkere, pure bessen waar iedereen verzot op is.
4 pers.
Ingrediënten
- Bakvorm van 20 x 20 cm of een even grote langwerpige vorm met rechte randen
- Kant-en-klaar bladerdeeg
- 300 g frambozen (vers of diepvries)
- 170 g suiker
- 150 g boter
- 3 eieren
- 2 el fijngeraspte citroenschil (van 2 à 3 citroenen)
- 125 g gemalen amandelen
- 50 g zelfrijzende bloem
- bloemsuiker, om te garneren
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200°. Bekleed een vlakke bakplaat met bakpapier en leg daarop het bladerdeeg in de vorm van je bakvorm. De oppervlakte moet minstens enkele centimeters groter zijn, want het bladerdeeg krimpt tijdens het bakken. Prik hier en daar met een vork in het deeg om te voorkomen dat het te veel opbolt. Bak het een tiental minuten, tot het goudbruin is. Snijd het daarna op maat van de bakvorm, zodat het de bodem netjes kan bekleden.
- Zet de oven op 180°. Vet de bakvorm in en leg er een stuk bakpapier in, dat aan beide zijden wat over de rand hangt, zodat je straks makkelijk de taart uit de vorm kan liften. (Je kan het bakpapier van daarnet hergebruiken). Leg er de bladerdeegbodem in.
- Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel, het best met een elektrische mixer. Voeg de eieren één voor één toe en klop elk ei onder de massa voor je het volgende toevoegt. Mix daarna ook de citroenschil door het mengsel. Het kan gebeuren dat je deeg er wat gekabbeld uitziet, maar dat is niet erg.
- Roer met een spatel de amandelen en ten slotte de bloem door het deeg.
- Bestrijk de bladerdeegbodem met het amandeldeeg. Leg er de frambozen op. Bak de taart in ca. 40 minuten tot het amandeldeeg mooi gerezen is en bovenaan gebruind. Het moet niet helemaal droog zijn zoals een cake, maar ook niet pappig. Laat de taart een vijftal minuten wat afkoelen in de vorm, lift ze er daarna uit en laat ze helemaal afkoelen op een roostertje.
- Bestrooi de taart voor het serveren met wat bloemsuiker. Dat lukt het beste met een zeefje.
Dit recept is van 'Jonge Sla door Dorien Knockaert'

Dorien Knockaert is reporter en culinair redacteur van De Standaard, en blogt over eten op haar blog Jonge Sla. Ze kookt wanneer ze kan, maar wil ook weten wat ze eet. Een keukenprinses met een denkfrons.
https://jongesla.com/