Geroosterd witloof met kabeljauw, pastinaak en kaaskoekje
Een bordje vol smaken: de vis smaakt heerlijk met biologisch witloof van bij ons. De partjes pastinaak met het kaaskoekje maken het gerecht helemaal af.


Kaas
Hard, zacht, jong, oud, met kruiden: ook in bio vind je een breed assortiment aan kaas. Voor biokaas heb je melk nodig die op een biologische manier geproduceerd wordt. Die melk kan van koeien, geiten of schapen komen. Wist je dat Vlaanderen rijk is aan heerlijke, lokale biokazen?

Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
4 pers.
Ingrediënten
- 4 kleine pastinaken, in partjes gesneden
- 6 witloofstronken, gehalveerd
- 2 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 el verse tijm
- peper en zout
- 50 g oude belegen kaas, fijn geraspt
- 600 g vis (4 x 125 g)
- 100 g boter
- 100 ml karnemelk
- zeste van limoen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng in een kom de groenten met de overige ingrediënten.
- Leg de groentemengeling op een bakplaat. Rooster de groenten gedurende ± 20 minuten tot ze beginnen te karamelliseren en zacht worden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi de kaas in een dunne laag uit. Gebruik eventueel een vormpje voor mooie gelijke koekjes.
- Plaats onder de grill tot de kaas gesmolten is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Bak de vis in een antikleefpan. Kruid met peper en zout.
- Laat de boter smelten in een sauspan tot ze goudbruin kleurt. Blus met de karnemelk. Breng al roerend aan de kook, laat kort koken.
- Dresseer een bord met de groenten, de vis en nappeer met de saus. Garneer eventueel met limoenzeste. Lekker met puree.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.