Madeleines met citroenmelisse

Deze kleine schelpvormige cakes met het bolle buikje smaken het best als ze ovenvers geserveerd worden. Het beslag is eenvoudig te bereiden en ook het bakken is zo gedaan! In de biowinkel vind je bloem van spelt en andere soorten granen, puur en zonder broodverbeteraar.

201803 Madeleines Citroenmelisse Staand
Foto: Stefan Jacobs - receptuur: Debby De Mangelaere
Koek Ontbijtgranen Liggend
Verwerkte granen

Voor alle biologische voedingswaren - en dus ook voor gebak, koek en ontbijtgranen - geldt dat de grondstoffen (bloem, granenvlokken, suiker, ei, noten...) biologisch moeten zijn. Het gebruik van additieven is voor bio veel strenger gereglementeerd, net als de toegelaten hulpstoffen en technieken. De biosector bakt vaak koekjes met volkoren granen en met minder suiker. Ook een glutenvrij aanbod vind je sneller in bio dan elders. Kortom: genoeg redenen om ook voor je koekjes naar bio te grijpen! 6 pers.

Ingrediënten

 • 175 g boter, kamertemperatuur
 • 175 g ongerafineerde suiker (ruwe rietsuiker, kokosbloesemsuiker, ...)
 • 4 eieren
 • 175 g bloem, gezeefd (varieer eens met speltbloem)
 • 4 tl bakpoeder
 • 1 el biologische thee naar keuze (bv. citroenmelisse), gedroogd

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Meng de boter met de suiker tot een witte schuimige massa.
 • Voeg de eieren, de bloem en het bakpoeder toe. Meng ook de thee eronder.
 • Vet twee bakvormen voor madeleines in en bestuif hen met bloem. Giet het mengsel in de twee ingevette madeleinevormen. Er is voldoende beslag voor 24 stuks.
 • Bak goudbruin in de oven gedurende 8 à 10 minuten. Let erop dat je ze niet te lang bakt, dan heb je al snel erg droge cakejes. Laat afkoelen.

Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Heerlijk Puur

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!

Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.