Risotto van rode kool met rode wijn en noten
Hou je best van rode kool maar wil je eens iets nieuws proberen? Dan biedt dit recept een originele uitkomst.
Wijn
Biologische wijn begint bij de kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, herbiciden of kunstmest. De biologische druiven groeien uit een natuurlijk vruchtbare bodem die zorgt voor een sterke plant. Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg: chemische smaak-, geur- of kleurstoffen zijn volledig uit den boze. De wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen - sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.
Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
4 pers.
Ingrediënten
- 700 g fijngesneden rode kool
- 250 g risottorijst
- 80 g vers gesnipperde ui
- 1 blokje magere gevogeltebouillon
- 900 ml water
- 150 ml rode wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels hele hazelnoten
- 2 eetlepels zure room
- 30 g schilfers van pittige kaas
- peper
Bereiding
- Breng het water aan de kook met het bouillonblokje.
- Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een hete pan. Zet even opzij.
- Stoof de fijngesnipperde ui in wat olijfolie in een hete pan, voeg de rijst toe en laat die meebakken tot hij glazig ziet.
- Meng voorzichtig de rode wijn en enkele soeplepels bouillon onder de rijst. Laat pruttelen op een zacht vuurtje zonder deksel op de pan. Voeg regelmatig een schepje bouillon toe naarmate de rijst het vocht absorbeert.
- Als alle bouillon is toegevoegd, roer je de rode kool voorzichtig onder de rijst. Laat nog 15 à 18 minuten gaar worden.
- Breng de risotto op smaak met peper en meng er voorzichtig de zure room onder.
- Serveer onmiddellijk met geroosterde hazelnoten en de kaasschilfers.
Dit recept is van 'Lekker van bij ons'
Op www.lekkervanbijons.be vind je een recept voor elk moment en in elk seizoen met producten uit onze eigen regio. Maak de recepten met bio en geniet dubbel!
https://www.lekkervanbijons.be/recepten