Samosa's met raïta
Voedzame noten, groenten en kruiden verstopt in een aantrekkelijk jasje. De komkommerbereiding erbij maakt deze hap lekker smeuïg.
Yoghurt
Yoghurt is melk die dankzij de toevoeging van bepaalde bacteriën verzuurt tot een dikke, romige lekkernij. Biologische yoghurt bewaart zoveel mogelijk het natuurlijke karakter van dit product.
Eieren
Bij het produceren van biologische eitjes staat het welzijn van de legkip op de eerste plaats. Een kip is een bosdier en scharrelt, en bio wil dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk stimuleren. In bio is de kip niet louter een broedmachine. Dat betekent onder andere aandacht voor het juiste voer, een natuurlijk dag-nachtritme en genoeg leefruimte voor de kippen.
Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
4 pers.
Ingrediënten
- Samosas:
- 2 el olijfolie
- 1 el currypasta, mild
- 1 sjalot, fijngesneden
- 150 g aardappel, in kleine blokjes
- 150 g broccoli, in roosjes
- 150 g bloemkool, in roosjes
- 4 el cashewnoten, gehakt
- 3 el platte peterselie, gehakt
- 1 bladerdeeg, 250 g
- 1 eigeel, losgeklopt
- Komkommerraïta:
- 125 ml yoghurt natuur
- 1/4 komkommer geraspt
- 1 tl gember, geraspt
- peper en zout
- 1/2 limoensap
- snuifje komijn
Bereiding
- Vulling: Fruit de currypasta 2 minuten in olijfolie. Voeg sjalot en aardappelen toe en laat onder een deksel bijna gaar worden doe daarna de broccoli en de bloemkool erbij en roerbak nog 3 minuten. Kruid met peper en zout. Roer de cashewnoten en peterselie erdoor.
- Samosa: Snij het bladerdeeg in vierkanten van ± 10cm. Leg 1 el vulling bovenop het deegvelletje, strijk de randen in met het eigeel en vouw voorzichtig dicht. Let goed op dat de vulling aan alle zijden met deeg is afgesloten. Leg de driehoekjes op een ovenplaat met bakpapier, bak ± 15 minuten in een voorverwamde oven op 200 °C.
- Komkommerraït: Meng alle ingrediënten. Serveer bij de samosas. Ook de pruimencompote van pagina 13 is lekker bij deze samosas.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'
Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.