Witloofsalade met veenbessen en amandelen
Frisse en roze salade.


Bessen, aardbeien en frambozen
Biologisch kleinfruit is een echt seizoensproduct: aardbeien vind je vanaf mei, frambozen en bessen vanaf juni. Je kan ze kopen in de biowinkel of rechtstreeks bij de teler. Bij sommige boeren kan je zelf gaan plukken: zelfpluk garandeert je excellente, superverse kwaliteit tegen eens scherpe prijs. En een leuke uitstap!
De teelt van biologisch bessen begint, net als bij groenten en granen, in een gezonde, veerkrachtige bodem. Middelen tegen onkruid en kunstmest zijn verboden. Tegen ziekte en plagen neemt de teler vooral preventieve maatregelen. Enkel als die niet voldoende werken, mag hij een zeer beperkt aantal natuurlijke middelen verstuiven. En zo zorgt bio voor superlekkere, pure bessen waar iedereen verzot op is.

Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
4 pers.
Ingrediënten
- Salade
- 75 g rietsuiker
- 1 tl gember, geraspt
- 140 g veenbessen (vers of diepvries)
- 30 g blanke amandelen, grof gehakt
- 4 witloofstronken, in reepjes
- 2 stengels bleekselderij, in reepjes
- Vinaigrette
- sap van 1/2 limoen
- 2 el honing
- sap van uitgelekte, ingekookte veenbessen
- 100 ml olie (plantaardige)
- peper en zout
Bereiding
- Breng de suiker, de gember en de veenbessen in een steelpan aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes sudderen.
- Giet het overtollige sap af en bewaar het.
- Rooster de amandelen in een antikleefpan goudbruin. Zet apart
- Mix het limoensap, de honing en de helft van het uitgelekte ingekookte veenbessensap. Giet beetje bij beetje al kloppend de olie erdoor. Kruid met peper en zout.
- Meng in een slakom het witloof, de bleekselderij, de veenbessen en amandelen door elkaar. Besprenkel met de vinaigrette.
- Tip: Lekker als voorgerecht met gerookte kalkoen of makreel.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.