Kunnen bioproducten op basis van insecten biologisch zijn?

Insectenmeel kan in theorie toegevoegd worden aan een biologisch product. Het insectenmeel zou dan van biologisch gekweekte insecten moeten komen aangezien biologische producten bereid worden op basis van biologische ingrediënten. 

Wetgeving

Om insectenmeel te gebruiken in een product moet het eerst zijn toegelaten in de wetgeving, en goedgekeurd zijn als 'Novel Food': een nieuw voedingsmiddel of ingrediënt erkend door de EU. Voorlopig is Europa echter nog bezig met het opstellen van regels voor de biologische productie van insecten dus is er nog geen bio-insectenmeel op de markt. Dit betekent niet dat er geen biologische producten op de markt zijn met insecten als ingrediënt. Een bedrijf dat biologische levensmiddelen produceert kan immers een uitzondering vragen om maximaal 5% niet-biologische ingrediënten te gebruiken wanneer een ingrediënt niet in biologische kwaliteit beschikbaar is. Dergelijke uitzondering is sterk gelimiteerd in de wetgeving en is slechts 6 maanden geldig met een mogelijkheid om 2 maal te verlengen. Dit betekent dat een fabrikant gedurende 1,5 jaar de kans krijgt om naar een alternatief op zoek te gaan. Een bioproduct moet hoe dan ook steeds uit 95% biologische ingrediënten bestaan.

Geen fan van insecten?

De wetgeving rondom voedselinformatie aan consumenten verplicht dat er op voorverpakte levensmiddelen een ingrediënten- en allergenenlijst aanwezig is. Als consument kan je dus eenvoudig op de verpakking lezen wat er in het product zit dat je wenst te kopen. Bij verpakkingsvrije producten staat deze informatie soms vermeld bij het winkelschap. Dit is echter geen verplichting. In dat geval kan je je wenden tot het aanwezige winkelpersoneel voor meer info.

Meer info over insecten en levensmiddelen op basis ervan, kan je vinden op de website van het FAVV.

 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.