Agro-ecologie is de pijl die bio de juiste richting uitwijst.

28.08.2019
20190806 Bio Forum Partnerfoto Kurt Sannen Copyright
Foto: Annelies Debergh, Veeteeltvlees

In Vlaanderen verenigen voorstanders van agro-ecologie, waaronder BioForum Vlaanderen, zich in Voedsel Anders. Het is logisch dat de biosector zich achter dit agro-ecologisch voedselproductiesysteem schaart, zegt BioForum-voorzitter Kurt Sannen. "Agro-ecologie is de pijl die bioboeren de juiste richting uitwijst."


Voor BioForum Vlaanderen lag het voor de hand om aan te sluiten bij de beweging Voedsel Anders. Biologische bedrijven hebben aandacht voor eerlijke prijzen, lokale aankoop en afzet en duurzame keuzes. Logisch toch om als sectororganisatie van deze bedrijven de schouders te zetten onder deze groeiende beweging voor agro-ecologie?

Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen: “De manier waarop de samenleving naar landbouw kijkt, verandert en ik zie steeds vaker boeren die hun schouders zetten onder een ander bedrijfsmodel. Dat is maar goed ook want een landbouw die zo sterk afhankelijk is van chemische gewasbescherming, kunstmest en geïmporteerde soja botst onherroepelijk op z’n grenzen. Ook het beleid en de gehele landbouw- en voedingssector moeten nu durven kiezen voor echte duurzaamheid."

"Agro-ecologie is een schitterende inspiratiebron om die keuzes in te vullen. Voor wie streeft naar minder chemische inputs in de landbouw en minder impact op de leefomgeving, is agro-ecologie de pijl die de juiste richting uitwijst.” 

Bron: Voedsel Anders

Kurt Sannen, voorzitter: “Voor wie streeft naar minder chemische inputs in de landbouw en minder impact op de leefomgeving, is agro-ecologie de pijl die de juiste richting uitwijst."
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.