FAO: agro-ecologie voor een betere toekomst na COVID-19

01.04.2020
19599Scr 38D24121B28A403
Foto: Astrid Agemans voor BioForum, bioboerderij Rawijs

De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) waarschuwt voor een mogelijke voedselcrisis bovenop de klimatologische en gezondheidscrisis. Daarom roepen ze op tot een zeer dringende transitie naar duurzame voedselsystemen. Agro-ecologie beschermt zowel milieu als boeren en maakt het mogelijk om lokaal gezond en duurzaam voedsel te produceren voor iedereen.


Agro-ecologie kan onze voedselproductie veerkrachtiger maken, gezonde ecosystemen heropbouwen en zelfs toekomstige uitbraken zoals COVID-19 helpen voorkomen, zo zegt Asger Mindegaard in een artikel gepubliceerd in het European Environmental Bureau (EEB). Met een wereldwijde pandemie die zijn greep over de hele wereld verstevigt en de foto's van lege rekken in de supermarkten op sociale media, is er nooit een beter moment geweest om te overwegen waar ons voedsel vandaan komt.

De manier waarop voedingswaren worden geproduceerd, verwerkt, verpakt, vervoerd, verhandeld, verkocht, geconsumeerd en verspild, heeft een enorme impact op het milieu en op de mensen in de keten, van boer tot bord. En volgens wetenschappers en veel boeren is deze impact negatief - voor ons klimaat, bodem, water en biodiversiteit, voor het levensonderhoud op het platteland en voor onze gezondheid.

Asger Mindegaard: "Agro-ecologie kan onze voedselproductie veerkrachtiger maken, gezonde ecosystemen heropbouwen en zelfs toekomstige uitbraken zoals COVID-19 helpen voorkomen."

Pandemieën en biodiversiteit: wat is de link? 

Nu de wereld met een ongekende wereldwijde crisis wordt geconfronteerd, brengen experts de Corona-epidemie in verband met de wereldwijde vernietiging van natuur en biodiversiteit. Onderzoekers van University College London hebben ontdekt dat natuurlijke ecosystemen een cruciale rol spelen in het intomen van de verspreiding van infectieziektes die overgedragen worden van dier op mens. 

In het rapport ‘vernietiging van ecosystemen en opkomst van pandemieën’ waarschuwt ook het WWF dat business-as-usual geen optie is bij de herlancering van de economie na deze crisis, als we tenminste de frequentie van dit soort uitbraken willen afvlakken in de toekomst.

Veerkrachtige voedselsystemen

Volgens de FAO moeten beleidsmakers daarom dringend anders gaan denken over landbouw. Er is een paradigmaverschuiving nodig in de manier waarop voedsel in de wereld wordt geproduceerd. En dit zou agro-ecologie kunnen zijn.

Agro-ecologie is niet één bepaald productiesysteem, maar eerder een aanpak van voedsel produceren in harmonie met de natuur, in plaats van ertegen. Het beschermt zowel het milieu als de boeren en maakt het mogelijk om lokaal gezond en duurzaam voedsel te produceren voor iedereen. Agro-ecologie versterkt de lokale economie en verzekert een beter levensonderhoud voor boeren wereldwijd. 

We moeten onze relatie met de natuur grondig herzien en de krachtdadige aanpak van de Covid-19 crisis doortrekken naar de biodiversiteits- en de klimaatcrisis. Zo bouwen we veerkrachtige voedselsystemen voor een betere toekomst. De speeltijd is voorbij, het is hoogdringend. 

Bron: EEB

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.