Verspreid solidariteit, geen virus en koop met een gerust hart bio!

17.03.2020
20200317 Corona Dobbelhoeve Sfeerbeeld
Foto: Astrid Agemans voor BioForum
In categorie

Het coronavirus raakt ook in België steeds meer verspreid. Gezondheid en solidariteit staan boven alles. De biologische sector blijft zich de komende weken inzetten om onze lokale voedselzekerheid te waarborgen. 


Bio met een gerust hart

Op de verkoop van biologische voedingswaren geldt er geen beperking vanwege het coronavirus. Biologische speciaalzaken, CSA-boerderijen, afhaalpunten voor een groenteabonnement of boerderijwinkels zijn meestal volgens hun gebruikelijke uurrooster geopend. Openbare markten zijn verboden, maar voedingskramen mogen wel blijven staan op plaatsen waar ze onmisbaar zijn. De interpretatie van 'onmisbaar' zal worden overgelaten aan de steden en gemeenten. Informeer je bij je lokale bestuur. 

Biologische verkooppunten willen hun verantwoordelijkheid opnemen.  Ze werken meer op bestelling en voor kwetsbare groepen zoals ouderen bieden ze als extra service thuislevering aan. Ook nemen ze extra voorzorgsmaatregelen, zoals het plaatsen van handgels, contactloos betalen, losse groenten vooraf verpakken in papieren zakjes, een beperkt aantal mensen per keer binnen laten, winkelmandjes desinfecteren…

Ook jij kan je steentje bijdragen door onze lokale bio-handelaars te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Nu is het goede moment om boodschappen te doen bij je lokale bioboer. Neem bijvoorbeeld een proefabonnement op een wekelijks groentepakket! Zo vermijd je bovendien ook de drukte en lege rekken in de reguliere supermarkten. Alle biologische verkooppunten waar wij van hoorden hebben voldoende voorraden. Momenteel melden de groothandels geen bevoorradingsprobemen. 

We kunnen het ook niet genoeg herhalen dat je er goed aan doet om de algemene richtlijnen na te leven, ook tijdens het winkelen! Hou een afstand van minstens één meter tussen jezelf en anderen, en doe maar liever even geen fysiek contact wanneer je elkaar begroet. Nies of hoest niet in je hand, maar in je elleboog, was je handen regelmatig en blijf zo veel mogelijk thuis (serieus, je redt hier levens mee).

Verspreid solidariteit, geen virus 

De hele biologische sector blijft zich de komende weken inzetten om onze lokale voedselzekerheid te waarborgen. Onze gedachten gaan ook uit naar alle voedingsbedrijven en naar de horeca, die hard getroffen worden. Wij willen hen en onze dokters en verplegers een hart onder de riem steken in deze hectische dagen! 

Enkele initiatieven:  

  • Le Monde des Mille Couleurs: Omdat hun klanten (topchefs van restaurants) verplicht gesloten zijn, kan je groentepakketten met lokale en vergeten groenten, verse kruiden, eetbare bloemen… op woensdag en vrijdag afhalen op de bioboerderij in Ieper. Bestellen via hello@millecouleurs.be
  • Veel bioboeren met groenteabonnementen werken op bestelling en leveren nu ook aan huis: bioboer Busschots, bioboer Bas in Brugge, 't Reigershof, Kollebloem, ...  deden een oproep via hun facebook. 
  • De biowinkels geven voorrang aan ouderen en zorgpersoneel, we zien ook heel wat hartverwarmende initiatieven opduiken die het zorgpersoneel een hart onder de riem steken.
  • De Facebookgroep 'Verspreid solidariteit, geen virus', nodigt uit om een poster voor je raam te hangen om te tonen dat je kwetsbare buren (ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem) wil helpen.
  • In plaats van op café te gaan, moeten we onze avonden vaker thuis spenderen. Hamster een goed boek over de klimaatcrisis of - enkel voor handige harry’s -  naai zelf mondmaskers.

Gezondheid boven alles 

Zijn al die maatregelen tegen COVID-19 wel echt nodig? Anders dan de griep hebben we (nog) geen vaccin. Niemand is ertegen immuun, iedereen kan ermee besmet raken en het doorgeven. De vele ziektegevallen kunnen onze gezondheidszorg enorm overbelasten. Het is dus beter voorkomen dan genezen! 

De maatregelen om het nieuwe corona-virus in te dijken zijn ingegeven door het voorzorgsprincipe. Het voorzorgsprincipe is één van de basisprincipes van bio, door preventief te handelen en rekening te houden met de omgeving, voorkomen we plagen in de gewassen. Voorkomen is beter dan genezen, zowel voor mens, plant als dier.

Bron: eigen berichtgeving. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.