Bakkerij De Trog stuurt broodjes naar Oekraïne ondanks hoge kosten

31.03.2022
De Trog Broodjes Oekraine

Bij biobakkerij De Trog in Ieper bakt het personeel vrijwillig broodjes voor Oekraïne. Het bedrijf zal in totaal zo'n 15.000 broodjes naar het oorlogsgebied sturen. Met de actie tonen ze hun solidariteit, ook al is het ook voor De Trog een moeilijke tijd: "De prijs van tarwe is al twee keer gestegen, en ook verpakkingsmateriaal en transport, gas en elektriciteit is allemaal duurder geworden, maar dat mag ons niet tegenhouden om de slachtoffers te helpen."


Terwijl de tarwestroom uit Oekraïne slinkt, sturen we meer dan 15.000 broodjes naar het Oekraïne. Gratis, ook al worden we net als alle bakkers geconfronteerd met ongekende productiekosten. “Dat mag ons niet tegenhouden om hen te helpen,” zegt Patrick Verhamme in de krant Het Nieuwsblad. Hij is commercieel directeur van De Trog, een bakkerij die sinds 2006 in Ieper gevestigd is en op biologische en ambachtelijke wijze brood bakt.

Tarweprijzen verhogen

“Oekraïne en Rusland hebben samen 25 tot 30 procent van de wereldmarkt aan tarwe. Zoals het er nu naar uitziet, zal er in Oekraïne geen oogst zijn, wat een enorme impact zal hebben”, vreest Verhamme. “Onze tarweprijzen zijn al twee keer verhoogd en we houden ons hart vast voor dit najaar. Het weegt zwaar op onze rendabiliteit.”

Intussen vertrekken zo’n 15.700 broodjes vanuit de bakkerij richting Oekraïne. Vrijwillig gebakken door de bakkers van De Trog. “Toch doen we dit, ja. Het zijn moeilijke tijden, maar wij zullen dit overleven. We doen er alles aan doen om ons bedrijf gezond door deze storm te krijgen, maar dat mag ons niet tegenhouden om vluchtelingen en slachtoffers te helpen”, vindt Verhamme. “Mijn grootouders moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchten en zijn goed opgevangen. Ook nu komen de verhalen heel dichtbij. Ik heb een vriend, die daar een tijd woonde en getrouwd is met een Oekraïense. De oorlog grijpt ons erg aan. Gratis voeding leveren is het minste en het weinige dat wij kunnen doen.”

Andere bedrijven inspireren

“Wij hebben nog een thuis en voedsel, en dus geen reden tot klagen”, vult meesterbakker Hendrik Durnez aan. “Onze actie kadert in een groter geheel en is gegroeid na een warme oproep van andere organisatoren, die instaan voor de logistiek en coördinatie ter plaatse. Zo is er ook de zekerheid dat de hulpgoederen op hun bestemming komen en worden bedeeld onder de meest noodlijdenden. We kozen voor een broodje, dat lang mals blijft op basis van voedzame granen en zaden. Onze actie is mogelijk maar een druppel op een hete plaat. Wij kunnen alleen hopen dat we met onze actie toch wat leed verhelpen en andere bedrijven inspireren.”

Naast de ongezien prijzen wordt het bakken in De Trog bemoeilijkt door de krapte op de arbeidsmarkt. “We zoeken specifiek ambachtelijke bakkers, die nog graag met hun handen deegstukken opbollen en brood vervaardigen”, aldus HR-verantwoordelijke Pieter Baelde. “We hebben nu 140 medewerkers en zoeken nog een achttal bakkers. Een groot voordeel in onze bakkerij: wij werken niet op zondag. Er zijn weinig bakkers die dat kunnen zeggen.”

Bron: De Trog

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.