Bio scoort in coronatijden

08.06.2020
Foodhub Sfeerbeeld
Foto: Sophie Nuytten voor BioForum, bij Food Hub Leuven.
In categorie

Bio doet het goed in coronatijden, een periode waarin we meer aandacht hebben voor lokale producten en gezond eten. Vooral in aankoopfrequentie scoort bio beter dan het gemiddelde van de totale voedingsmarkt, blijkt uit onderzoek van Vlam. 


De coronacrisis heeft een impact op wat we kopen en eten. Dat is niet meer dan logisch gezien we met z’n allen veel meer thuis zijn en de restaurants tot 7 juni gesloten waren. Er is meer aandacht voor gezonde voeding om de coronakilo’s van het thuiszitten onder controle te houden. “Versproducten o.a. groenten, fruit, vlees en aardappelen zitten in de lift en in coronatijden wordt frequenter bio verkocht”, aldus Vlam in een persbericht. 

Aan het begin van de lockdown, in de tweede week van maart, zien we  hamstergedrag waarvan bio iets minder profiteerde: de verkoop van bio groeide met 18% tegenover 22% voor de totale groei in voedingsproducten (FMCG). De groei is daarna kleiner dan de gemiddelde groei van de totale markt, maar de aankoopfrequentie van bio zit wel boven die van de totale markt. 

76% steunt lokale handelaars

Naast bio kopen we vooral meer lokaal. “We voelen ons solidair met de boeren en de handelaars die vandaag het beste van zichzelf geven om ons te voorzien van lekker eten. Maar liefst 76% van de ondervraagden geeft aan dat ze het belangrijk vinden om tijdens de crisis zoveel mogelijk de lokale handelaars te steunen. 80% geeft aan dat de landbouwsector respect verdient voor de manier waarop deze sector tijdens de crisis blijft zorgen voor ons voedsel. 61% zegt zich nu (nog) meer bewust te zijn van het belang van een sterke inlandse landbouwsector. Tot slot geeft 33% aan nu meer belang te hechten aan de inlandse herkomst van voeding.”

Meer Vlamingen kopen in hun eigen buurt. Ook de biowinkels merken dat zij sinds de coronacrisis een breder publiek bereiken. Dat is logisch vindt BioForum: Wie gezond wil eten vindt in zijn lokale biowinkel een gevarieerd aanbod aan verse groenten en fruit, gezonde snacks zonder kunstmatige zoetstoffen, bloem om brood mee te bakken, vegetarische producten… De ontspannen sfeer in de biowinkels is in deze tijden ook zeker aangenaam. 

Bron: persbericht Vlam. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.