Biobakkerij De Trog lanceert Belgisch korenbrood met graan van eigen bodem

Biobakkerij De Trog uit Ieper lanceert in samenwerking met vijf Waalse en Vlaamse bioboeren een Belgisch korenbrood. “Ons verhaal is er een van biodiversiteit op het veld, eerlijke handel in een korte keten en een eindproduct dat van een ongeëvenaarde kwaliteit is”, maakt bakker Hendrik Durnez zich sterk.
Bio Bakkerij De Trog lanceert een Belgisch, biologisch korenbrood dat steunt op een sterke en waardegedreven samenwerking binnen de keten. Ze werken daarvoor samen met BioGrano, een samenwerkingsverband van vijf Vlaamse en Waalse graanboeren en met de Belgische maalderij Molens Nova. Die laatste maalt de tarwemengeling op steen, een authentieke manier met een verrassende korrel als resultaat. Tot slot is er ook het onderzoekscentrum Inagro dat het project bijstaat met wetenschappelijke ondersteuning.
Diverse graanvelden
“Wat dit brood opmerkelijk maakt, is het gebruik van tientallen variëteiten aan biologische granen, die samen op hetzelfde veld groeien”, vertelt bakker Hendrik. "De tarwerassen ondergaan immers een spontane kruising waardoor een heel uiteenlopende tarwepopulatie tot stand komt die ook in de toekomst kan wijzigen en verrassende combinaties zal opleveren. We zeggen hiermee klassieke veredeling vaarwel en gaan voor een dynamischer, weerbaarder, stabieler én biodiverser alternatief. De diverse graanvelden met prachtige kleurschakeringen en de afwisselende lange en korte aren spreken boekdelen.
BioGrano brengt vijf bezielde Vlaamse en Waalse graanboeren samen. Een uitgebreid, stabiel en kwalitatief graanaanbod staat voor hen centraal. Zowel de ervaren rotten als de jonge boeren verkiezen kwaliteit, smaak en voedingswaarde boven een maximale opbrengst. Hendrik: "We bewegen weg van monoculturen, geven ziekten geen kans en verkiezen een stabiel zaai- en oogstproces. Bovendien dragen we een biologische manier van telen en verwerken op handen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat dit de manier is om een veerkrachtig antwoord te bieden op de uitdagingen waar we voor staan."
Hendrik Durnez: “Ons verhaal is er een van biodiversiteit op het veld, eerlijke handel in een korte keten en een eindproduct van een ongeëvenaarde kwaliteit."
Eerlijke prijs
Simon Colembie, één van de bioboeren, zet maar al te graag zijn tanden in het nieuwe Belgisch Korenbrood: "Ik voel me als boer gewaardeerd, omdat alle deelnemers aan deze korte keten met elkaar praten met respect en vanuit dezelfde passie om een eerlijk product in de markt te zetten”, prijst Colembie zich gelukkig."
Het Belgisch Korenbrood van De Trog zal te vinden zijn in de winkels van biosupermarkt Bio-Planet. Het zal binnenkort in de rekken van meer dan dertig winkels liggen. Volgens De Trog een mooie aanvulling op alle andere lokale bioproducten die keten reeds aanbiedt.
Bron: persbericht De Trog, citaat uit Het Laatste Nieuws
