Bioboeren winnen strijd tegen OCMW en Huts

09.11.2022
De Vierklaver Sfeerbeeld
Bioboerderij De Vierklaver uit Lokeren krijgt gelijk: er was geen eerlijke concurrentie en de verkoopprijs komt neer op staatssteun.

Het hof van beroep in Gent heeft dinsdag de zaak rond de verkoop van 72 percelen landbouwgrond aan Fernand Huts nietig verklaard. Een koppel bioboeren uit Lokeren had deze verkoop aangeklaagd, omdat zij geen echte kans hadden gekregen om een stukje landbouwgrond van het OCMW Gent te kopen. Justitie is hen daarin gevolgd. Bioboerin Annelies: "Hopelijk is dit een positief signaal voor lokale besturen om bij de verkoop van landbouwgronden ook stil te staan bij hun lokale voedselstrategie."


Het verhaal gaat terug tot in 2016. Toen besloot het Gentse OCMW om zo’n 450 hectare vruchtbare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen van de hand te doen om er onder andere een nieuw woon-zorgcentrum in de stad mee te kunnen bouwen. ‘Omwille van het gemak’ werden de meer dan 70 percelen in één lot aangeboden. Uiteindelijk kocht Bijloke BV, een investeringsmaatschappij van Fernand Huts, alle gronden voor 17,5 miljoen euro. 

De Belgische bioboer Pieter Van Poucke en zijn partner Annelies Marchand verzetten zich echter tegen de verkoop. Door de Gentse beslissing om alles als één lot te zien, maakten lokale boeren zoals zij geen enkele kans meer om te bieden.  Een deel van de gronden, tussen Zelzate en Sas-van-Gent ligt op 17 kilometer van hun bedrijf. “Dat was ideaal voor hem om zijn bedrijf uit te breiden”, licht hun advocaat Nic Reynaert toe. 

Verkoop toch ongeldig

Het hof van beroep in Gent oordeelde dat het OCMW van Gent een fout heeft gemaakt. “De fout van het OCMW Gent bestaat erin dat zij aan Bijloke BV op onwettige wijze een voordeel heeft verleend die deze laatste onder normale marktvoorwaarden niet had kunnen krijgen”, oordeelde het hof in zijn arrest, waarop het de verkoop van de gronden nietig verklaarde.

De rechtbank viel ook vooral over de prijs die Huts heeft moeten betalen. Die prijs was namelijk een pak lager dan de eerder geschatte waarden van de gronden. Volgens Nic Reynaert, advocaat van de bioboeren, was die op 22,5 miljoen euro geschat. “Dat is dus een reële staatssteun van 5 miljoen euro”, zegt hij.

"Lokale besturen moeten nadenken over een strategie voor landbouwgrond, en die niet zomaar aan investeerders geven die er alleen maar winst mee willen maken, onrechtstreeks op kap van de boeren."

Signaal voor lokale besturen

Bioboeren Annelies en Pieter hopen dat het arrest een duidelijk signaal geeft aan de lokale besturen. Dat er bij een nieuwe verkoop van de gronden duurzaamheidscriteria gehanteerd zullen worden. Dat het geen zuivere financiële operatie is, maar dat de stad Gent onder meer haar eigen voedselstrategie in het achterhoofd houdt. “Ze moeten nadenken over een strategie voor landbouwgrond, en die niet zomaar aan investeerders geven die er alleen maar winst mee willen maken, onrechtstreeks op kap van de boeren.”

De rechtszaak werd met veel interesse gevolgd door actievoerders die zich onder meer inzetten voor agro-ecologische landbouw. Ze hopen dat deze overwinning nu een maatschappelijke discussie los maakt over de beschikbaarheid van landbouwgrond. Boeren ondervinden steeds meer problemen om goede grond te vinden, omdat ze wel vaker moeten opboksen tegen kapitaalkrachtige speculanten.

Bron: Vilt & De Standaard

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.